четвер, 19 серпня 2010 19:04

Діабетик може осліпнути і втратити ноги

У кабінеті Школи самоконтролю цукрового діабету сидять зо 20 людей. Вони босі. Лікар дає кожному сторінку з газети, яку треба зіжмакати і розрівняти. Повторити кілька разів. Так діабетики вчаться убезпечити себе від ампутації кінцівок.

Така школа — єдина в Україні. 13 років працює при санаторії "Березовий гай" у Миргороді на Полтавщині. Курс навчання складається із двох занять зі здорового харчування та п"яти лекцій про діабет, про інсуліни й таблетки, про ускладнення, які з"являються через "стрибки" рівня цукру в крові. Від них у дрібні судини перестає повноцінно надходити кров. Діабетик найбільше ризикує осліпнути, втратити ноги й нирки.

12-річна Юлія Гостініна з Луганська п"ять років хворіє на цукровий діабет першого типу. Робить ін"єкції тричі на день. Показник цукру в крові в нормі — не перевищує шести одиниць. Дівчина не має діабетичних ускладнень. Уперше до Миргорода приїхала через два місяці після виявлення недуги. Цього року відпочивали всьоме.

Будь-яка подряпина може перерости у виразку,  що не заживає

— Большинство врачей мало знают о лечении диабета. Единственный совет — строгая диета, — каже 36-річна Вікторія Гостініна, мати Юлі. — В школе диабета мы узнали, как регулировать количество еды, физических нагрузок и инсулина. У нас эта система работает. Юля может кушать все, что хочет, — конфету, сырок в шоколаде, йогурт. И анализы отличные.

Щоб із діабетом почуватися добре, треба мати нормальний рівень цукру в крові. Цей показник змінюється в організмі що 5 хв. Залежить від того, що людина їсть, скільки приймає ліків і наскільки інтенсивно рухається.

— Кожен діабетик повинен уміти сам собі зробити аналіз крові на глюкометрі. Має знати, що чутливість ніг знижується і рани загоюються погано. Тому будь-яка подряпина може перерости у виразку, що не заживає. Ноги не можна мити в гарячій воді, — говорить керівник Школи діабету Валентина Денисенко, 50 років. — Головна наша заслуга — цілодобовий моніторинг цукру. У підшкірну тканину хворого прикріпляємо прилад — монітор, із яким можна ходити до восьми діб, доки не розрядиться. Монітор робить аналіз крові кожні 5 хвилин. Це обстеження дозволяє побачити, як реагує організм на їжу, де треба скоригувати дозу інсуліну, які показники крові вночі.

Гіпоглікемія — низький рівень цукру. За показника нижче 3,3 людина може знепритомніти. Дуже хоче їсти, пітніє, з"являється тремтіння в руках, серцебиття, німіють губи та кінчик язика. Потрібно випити півсклянки чогось солодкого, з"їсти шматок хліба.

Гіперглікемія — рівень цукру в крові вище 10. Людина втомлена, млява, депресивна. Хоче пити, постійно голодна, виснажена. Допомагає фізичне навантаження або укол препарату для інсулінозалежних.


Сім стереотипів про цукровий діабет


Діабетикам не можна солодкого

— Хворі мають отримувати з харчів усі необхідні речовини. Головне —  знати, коли що можна з"їсти і скільки, щоб утримати цукор на потрібному рівні, — каже керівник Школи діабету Валентина Денисенко.


Діабетики не займаються спортом і активно не відпочивають

— Спорт, навпаки, показаний. Небажано займатися хіба важкою атлетикою. Сильні навантаження можуть зашкодити печінці. У Західній Україні є діабетична асоціація. Туди входять діабетики, які хочуть мандрувати. Вони багато їздять, ходять у гори.


Хворі на діабет мають зайву вагу

— Недуга буває двох форм. Перша властива інсулінозалежним людям до 40 років. Їхня підшлункова залоза не виробляє інсуліну. Вони переважно худі. Друга — особам після 40 років. Вони лікуються таблетками. Їхній організм виробляє інсулін, але недостатньо. Такі переважно товсті. Повні люди справді мають більший ризик захворіти. Але не тільки на діабет, а й на серцево-судинні недуги. У здорових чоловіків талія має бути до 90 сантиметрів, у жінок — до 80.


У діабетиків не може бути дітей

— Аби народити, жінка має тримати показники цукру не нижче 6 і не вище 8. Краще виношувати з помпою. Це прилад, який автоматично вводить інсулін, коли рівень цукру підвищується більше, ніж треба. Якщо на діабет хворий один із батьків — ризик, що захворіє дитина, 15 відсотків. Коли хворі обоє, ризик вищий.


Імпортні препарати кращі за вітчизняні

— Добрий той препарат, який допомагає тримати оптимальний рівень цукру.


Цукровий діабет можна вилікувати

— Ні, цукровий діабет не лікують. Але з цією хворобою можна жити повноцінно.


Від діабету не помирають

— Помирають від його ускладнень. Серцевої недостатності або коли відмовляють нирки.


Зараз ви читаєте новину «Діабетик може осліпнути і втратити ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі