четвер, 18 вересня 2008 19:04

Дезодоранти призводять до запалення потових залоз

"У серпні поїхав у Крим відпочивати, — каже киянин Михайло Борисов, 41 рік. — За декілька днів помітив під пахвами невеликі затверділі кульки, піднялася температура. Довелося терміново повернутися додому".

У районній поліклініці Борисову сказали, що це гнійне запалення потової залози — гідраденіт. У народі хворобу називають "суче вим"я". Її спричиняють сухі дезодоранти.

— Там мені розрізали пухирці й вставили марлеві тампони. Вони вбирали гній. Два тижні щодня кололи антибіотик, — згадує Борисов. — Коли вилікувався, знайомі порадували: розрізати пухирці не обов"язково. Хвороба виліковується таблетками.

Лікарі кажуть, останні п"ять років хворих на запалення потових залоз побільшало. Це пов"язують із рекламою дезодорантів для тіла.

— До захворювання справді можуть призвести сухі кулькові дезодоранти і дезодоранти-спреї, — розповідає доцент кафедри хірургії університету ім. Богомольця Олександр Біляков-Бєльський, 59 років. Чоловік працює у столичній клініці "Борис". — Вони блокують потовиділення, і шкіра залишається сухою. Піт збирається в підшкірній залозі та перетворюється на гній.

Хірург каже, що запалення потової залози виникає також при раптовій зміні температури.

— Приміром, людина зі спеки заходить у кімнату з кондиціонером чи часто їздить в автомобілі з відчиненим вікном.

Лікар каже, що захворіти можна під час гоління через порізи. Для профілактики шкіру змащують одеколоном, засобами після гоління.

— Перша ознака запалення — поява під руками твердих пухирців, — пояснює. — У перші дні хвороба виліковується антибіотиками.

За п"ять днів утворюється гній, пухлина стає конусоподібною. Тоді її розрізають.

— Щоб запалення не повторилося, хворих лікують антибіотиками. Запобігти запаленню може щоденне миття пахв.

Зараз ви читаєте новину «Дезодоранти призводять до запалення потових залоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі