понеділок, 05 листопада 2007 15:00

Через звужені судини починається гангрена ніг

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Геннадій Щербина (лежить) одужує після операції на артеріях ніг. Його лікує заввідділення хірургії судин Інституту хірургії та трансплантології Павло Нікульніков
Геннадій Щербина (лежить) одужує після операції на артеріях ніг. Його лікує заввідділення хірургії судин Інституту хірургії та трансплантології Павло Нікульніков

До лікарні киянин Геннадій Щербина, 68 років, потрапив удруге за рік. Знову довелося оперувати судини правої ноги, щоб відновити нормальний кровообіг.

Чоловік страждає на облітеруючий атеросклероз — хворобу артерій. Найчастіше вона вражає судини кінцівок. У хворих порушуються обмінні процеси, стінки артерій товщають, що призводить до звуження просвіту. Згодом у судинах відкладаються холестеринові бляшки. Кровопостачання ніг погіршується, з часом зовсім перекривається. Такий стан лікарі називають інсультом ніг.

— Мене оперували в березні, — каже Геннадій Щербина. — Стало зле в літаку. Збирався до приятеля, який живе в Ізраїлі. Просто з аеропорту мене повезли в лікарню. Там сказали негайно оперувати, бо у ногу не надходить кров.

Чоловікові прочистили забиту холестериновою бляшкою судину. За півроку кровоток зупинився у тому самому місці.

— Боліло так, що й простирадлом не міг накритися, — згадує чоловік. — Мене знову привезли до лікарні і прооперували.

Недугу зупинити важко, бо Щербина вже 34 роки хворіє на цукровий діабет, пояснюють лікарі.

— Через діабет у нього високий рівень холестерину у крові, — пояснює Павло Нікульніков, 54 роки, завідувач відділу хірургії судин Інституту хірургії та трансплантології. — Тому можливість повторних загострень висока. Такі пацієнти найскладніші.

Щороку до відділення судинної хірургії привозять 600 хворих із облітеруючим атеросклерозом. Більшість — люди старші 60 років. Дев"ять із десяти хворих — курці.

— Цигарки — основна причина хвороби, — каже Павло Іванович. — Багато залежить від харчування та способу життя. Якщо регулярно поєднувати вживання горілки і, скажімо, сальної закуски, та ще й курити, це значно прискорить появу тяжкого захворювання.

Дев"ять із десяти хворих — курці

Головні вимоги до пацієнтів — кинути палити та змінити раціон. Замість м"яса треба вживати рибу, більше рослинної їжі. Однак багато пацієнтів столичної лікарні не квапляться полишити шкідливу звичку. На сходовій клітці лікарні збираються покурити люди на інвалідних візках. Один із них, 63-річний Іван Іванович, курить уже півстоліття. В інститут його направили з гангреною правої ноги.

— Тут важко кинути не так через біль, як психологічно, — виправдовується сивий чоловік. На візку його вивезла дружина Тетяна. — Усе через діагноз, та й видовище тут — не для людей зі слабкими нервами. Але я перейшов на слабші сорти, та й курю менше сигарет.

Спершу лікарі спробували відновити кровообіг в обох ногах. Тепер перевірятимуть стан тканин. Ті, що відмерли, доведеться видаляти.

Медики розрізняють чотири стадії облітеруючого атеросклерозу. Пацієнтам із найлегшою стадією розріджують кров і зменшують рівень холестерину в організмі. Хворих із другою і третьою стадіями вже лікують на операціях: шунтують артерії, ставлять розширювачі судин — стенти. У четвертій, найтяжчій стадії, тканини кінцівок відмирають. Часто таким хворим призначають ампутацію. У середньому кожне обласне відділення судинної хірургії робить 60–70 ампутацій на рік.

— Більшість тяжкохворих займалися самолікуванням, — каже лікар. — Інша проблема — висока ціна ліків. Приміром, одна упаковка простогленуцидів коштує тисячу гривень. Для лікування треба проколоти по чотири ампули двічі на рік.

У половини хворих за п"ять років може статися рецидив, каже Павло Нікульніков. За 10 років — у 70–80% хворих. Однак бувають і винятки.

— Учора до нас привезли пацієнта з Харкова, — згадує Павло Іванович. — Уперше його оперували 1994-го.

Ознаки хвороби

— швидке стомлювання ніг під час ходіння, так зване минуще кульгання
— холодні ноги, мерзлякуватість
— затерпання ніг
— біль у пальцях та ступні
— нічні судоми ніг
— печіння та біль
— бліді або синюшні ступні

Зараз ви читаєте новину «Через звужені судини починається гангрена ніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі