понеділок, 07 січня 2013 05:00

Через запалення яєчників живіт стає гарячий

Киянка 28-річна Інна Ковінько не ходить у коротких куртках і міні-спідницях. Носить довге пальто, панчохи й чоботи на платформі.

— Торік застудилася, мала цистит, — каже. — Ходила в туалет що 5 хвилин, аж плакала від болю. Мені прописали курс антибіотиків. Як попустило, я їх кинула пити. Цього року ходила на свято, була в платті та колготках. Під вечір почала нити спина і віддавати в бік. На другий день викликала лікаря, бо почало дико боліти. Загриміла у лікарню із запаленням нирок.

Взимку загострюються хронічні запалення статевих органів, говорить столичний гінеколог Наталія Шкабой, 35 років.

— Достатньо притулитися попереком до холодної поверхні або сильно змерзнути. Зараз звертаються з циститами, запаленням маточних труб. Загострюються хронічні інфекції — хламідіоз, мікоплазмоз й уреоплазмоз, герпес. Вони живуть в організмі, але в невеликій кількості. Коли знижується імунітет, особливо у вагітних, вони розмножуються та викликають запалення. Взимку це як епідемія.

Від циститу й запалення яєчників інфекція передається на маткові труби.

— Дуже часто буває у дівчат. У яєчниках накопичується рідина, вони розтягуються. Це загрожує безпліддям. Інфекція передається від одного органу до іншого. Якщо є проблеми з кишківником або сечовим міхуром, бувають і з гінекологією. Найгірше — гнійне розплавлення труб яєчників. Виникають спайки, порушується прохідність. Найчастіше потрібна операція.

У хворих стає гарячим живіт, виділення ряснішають, змінюється колір та запах.

— У 45-річної пацієнтки протягом місяця періодично підвищувалась температура до 40 градусів. Вона слабла, паморочилося, болів низ живота. Думала, що це грип, бо саме була епідемія. Випила антибіотиків і стало краще. За два тижні знову погіршало. Побачили на УЗД збільшення лівого яєчника у шість разів. Під час операції виявили, що це гнійне розплавлення яєчника.

Застерігає не залазити у холодну ванну. Металеву слід облити гарячою водою чи окропом.

— На вулиці пояс та низ живота мають бути закриті теплою курткою або пальтом. Не можна носити синтетичну білизну, бо притягує холод. Взуття — бажано на товстій підошві. Ноги мають бути в теплі. Ніяких капронових колготок і стрінгів. Не зловживайте щоденними прокладками. Це порушує вентиляцію в піхві, розмножуються бактерії та грибки. Вузькі джинси викликають застій крові, який веде до запалень.

Зараз ви читаєте новину «Через запалення яєчників живіт стає гарячий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі