понеділок, 24 грудня 2012 00:00

Через низький тиск терпнуть руки

Автор: фото з сайта www.lekpravda.com
  На гіпотонію найчастіше страждають худорляві жінки. Стають мляві, апатичні. Мають погану пам’ять, низьку працездатність
На гіпотонію найчастіше страждають худорляві жінки. Стають мляві, апатичні. Мають погану пам’ять, низьку працездатність

Львів'янка Оксана Смаль, 32 роки, завжди носить із собою шоколад. У неї гіпотонія — постійно знижений тиск. Від цього часто паморочиться в голові, терпнуть руки.

— Як тільки відчуваю, що впаду, одразу їм шоколад. Це піднімає тиск, як кава. Кров отримує цукор, тоді стає легше, — каже Оксана.

Підлітком вона мала шок, злякалася собаки. Відтоді страждає на вегето-судинну дистонію зі зниженим тиском. Недуга може розвиватися на тлі психоемоційної напруги, через алергію, хронічні інфекції, бути спадковою.

— На гіпотонію найчастіше страждають худорляві жінки. На тлі зниженого тиску можлива астенія, бо всі органи голодують. Кров повільніше розносить кисень та поживні речовини до тканин. Тому людина відчуває сонливість, млявість, апатію. Гіршають працездатність, пам'ять, сон. Коли організм виснажується, людина зомліває,— пояснює Володимир Гдаль, завідувач кафедри терапії медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика.

Медики вважають гіпотонію особливістю організму, а не недугою. За 30 років лікарської практики Володимирові Гдалю не траплялися випадки, щоб хтось помер через гіпотонію.

— Голова тріщить, встати не можу. "Швидка" поміряла тиск — нормальний 120 на 80. Але для мене це вже підвищений, бо мій "рідний" 90 на 60. Колись медики злякалися, хотіли мене в реанімацію везти. Дивувались, як зі своїм низьким тиском можу ходити, коли мала би по стіні посунутися,— розповідає киянка Наталія Рижко, 38 років.

Страждає на мігрені. Багато разів обстежувалася й лягала в лікарню. Їй по кілька тижнів крапали судинорозширювальні препарати. Радили робити зарядку, частіше нахилятися. Це допомагає зняти спазми судин у мозку.

— Тиск міряю щодня. Коли падає, піднімаю кавою, по кілька чашок. Інакше цілий день знесилена, наче хвора. Працездатність на нулі.

Столичний терапевт 38-річний Олег Іванишин радить протягом місяця міряти тиск. Якщо він нижчий  від 100 на 60, варто шукати причину гіпотонії.

— Низький тиск може бути від остеохондрозу, хвороб жовчного міхура, печінки, але передусім — це наслідки поганої роботи судинної системи.

Радить активно займатися спортом, обливатися, загартовуватися. Зазвичай гіпотонія минає, коли судини стають достатньо натреновані.

— Корисно час від часу ходити в сауну, басейн.

Зараз ви читаєте новину «Через низький тиск терпнуть руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі