понеділок, 27 липня 2020 00:50

Чебрець допомагає при безсонні

— Від чебрецевого чаю почала краще спати. Стала спокійнішою. Тепер голова не йде ходором і можу толком думати, — розповідає Лариса Харитонова, 61 рік, з села ­Вікторія Пирятинського району Полтавської області. — П'ю чай два тижні. За сім днів перерви повторюю курс.

Запарює 1 ст. л. трави у 500 мл окропу. Доводить до кипіння, настоює і цідить. У день п'є не більш як три склянки. Такий чай знімає напругу й запаморочення.

— Ця рослина є зміцнюючим засобом, бо корисна майже всім органам. Особливо варто вживати жінкам, бо впливає на гормональну систему. Сприяє хорошому функціонуванню молочної залози, вчасному статевому дозріванню. Нормалізує початок клімаксу. Відвари з чебрецю допомагають при лупі чи випаданні волосся, — розповідає 35-річна Валентина Сніжко, столичний натуропат. — Така трава має спазмолітичну, відхаркувальну і протизапальну дію. Сприяє загоюванню ран, є знезаражувальним засобом. Чебрець заспокоює нервову систему, покращує роботу підшлункової залози і травної системи.

З чебрецю роблять на ніч примочки на гнійні висипання. Ванни з цією травою знімають запалення і біль у суглобах. Для цього потрібно запарити 4 ст. л. чебрецю в 1 л води. Настояти 15 хв., процідити і вилити у ванну.

— Цвіт протипоказаний вагітним і жінкам під час менструації. Рослину не рекомендують дітям до 3 років. Старшим малюкам корисно давати при кашлі чи запаленні бронхів.

До місць укусів бджіл і шершнів корисно прикладати припарки зі склянки окропу та 2 ст. л. трави. Їх прокип'ятити на водяній бані 15 хв. Настояти 1 год. і процідити. Додати трішки кип'яченої води, щоб вийшло 200 мл відвару. Ним також можна полоскати рот при зубному болю.

— Щоб не робити настоїв і ванн, але отримувати користь від чебрецю, варто заправляти салати олією з нього. Смаження вбиває користь. Треба заповнити висушеним цвітом літрову банку і залити олією. Поставити на місяць на сонці. Приймати щодня по столовій ложці перед їжею. Якщо дотримуватися щоденної норми, то покращиться кровообіг, зникнуть головний біль, безсоння і дратівливість, — додає Сніжко.

Чебрець заготовляють під час цвітіння. Збирати краще ближче до полудня, в сухий день. Зрізані стебла слід в'язати пучками й сушити в темному місці, підвішеними квітами вниз. Або розстелити на горищі тонким шаром, щоб трава не запріла. Правильно висушений чебрець оцінюється за рівнем ламкості стебел. Вони мають хрустіти.

Зараз ви читаєте новину «Чебрець допомагає при безсонні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі