— Від чебрецевого чаю почала краще спати. Стала спокійнішою. Тепер голова не йде ходором і можу толком думати, — розповідає Лариса Харитонова, 61 рік, з села Вікторія Пирятинського району Полтавської області. — П'ю чай два тижні. За сім днів перерви повторюю курс.
Запарює 1 ст. л. трави у 500 мл окропу. Доводить до кипіння, настоює і цідить. У день п'є не більш як три склянки. Такий чай знімає напругу й запаморочення.
— Ця рослина є зміцнюючим засобом, бо корисна майже всім органам. Особливо варто вживати жінкам, бо впливає на гормональну систему. Сприяє хорошому функціонуванню молочної залози, вчасному статевому дозріванню. Нормалізує початок клімаксу. Відвари з чебрецю допомагають при лупі чи випаданні волосся, — розповідає 35-річна Валентина Сніжко, столичний натуропат. — Така трава має спазмолітичну, відхаркувальну і протизапальну дію. Сприяє загоюванню ран, є знезаражувальним засобом. Чебрець заспокоює нервову систему, покращує роботу підшлункової залози і травної системи.
З чебрецю роблять на ніч примочки на гнійні висипання. Ванни з цією травою знімають запалення і біль у суглобах. Для цього потрібно запарити 4 ст. л. чебрецю в 1 л води. Настояти 15 хв., процідити і вилити у ванну.
— Цвіт протипоказаний вагітним і жінкам під час менструації. Рослину не рекомендують дітям до 3 років. Старшим малюкам корисно давати при кашлі чи запаленні бронхів.
До місць укусів бджіл і шершнів корисно прикладати припарки зі склянки окропу та 2 ст. л. трави. Їх прокип'ятити на водяній бані 15 хв. Настояти 1 год. і процідити. Додати трішки кип'яченої води, щоб вийшло 200 мл відвару. Ним також можна полоскати рот при зубному болю.
— Щоб не робити настоїв і ванн, але отримувати користь від чебрецю, варто заправляти салати олією з нього. Смаження вбиває користь. Треба заповнити висушеним цвітом літрову банку і залити олією. Поставити на місяць на сонці. Приймати щодня по столовій ложці перед їжею. Якщо дотримуватися щоденної норми, то покращиться кровообіг, зникнуть головний біль, безсоння і дратівливість, — додає Сніжко.
Чебрець заготовляють під час цвітіння. Збирати краще ближче до полудня, в сухий день. Зрізані стебла слід в'язати пучками й сушити в темному місці, підвішеними квітами вниз. Або розстелити на горищі тонким шаром, щоб трава не запріла. Правильно висушений чебрець оцінюється за рівнем ламкості стебел. Вони мають хрустіти.
Коментарі