четвер, 17 травня 2007 17:50

Білі плями на шкірі опромінюють фотолазером

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Лікар Андрій Василишин показує, де раніше були плями на тілі Євгена Остролуцького. Слід видно лише під ультрафіолетовим світлом
Лікар Андрій Василишин показує, де раніше були плями на тілі Євгена Остролуцького. Слід видно лише під ультрафіолетовим світлом

11-річний киянин Євген Остролуцький із першого класу хворіє на вітиліго. Коли у шкірі не вистачає пігменту мелатоніну, на тілі виникають білі плями. Найчастіше на руках, стопах, колінах та обличчі.

— Восени син пішов до першого класу, а в лютому ми помітили плями, — розповідає Вікторія Іванівна, 34 роки, мама хлопчика. — Перші побіління з"явилися на обличчі та спині. Ми знали, що то вітиліго, такі самі плями має мій чоловік.

Родина вважає, що недуга в Євгена спадкова. Вітиліго також може виникати після стресу або коли шкіра травмується кілька разів в одному місці. Щоб підлікувати сина, Остролуцькі зверталися до дерматологів та їздили засмагати в Крим. Там познайомилися з медсестрою, яка працює в лікарні біля Дерматологічний центру "Вітиліго".

— Три роки тому ми звернулися в центр, — каже Вікторія. — Нам порадили раз на півроку — восени-взимку — приймати курс медикаментів та процедур під лазером. А влітку засмагати.

За словами жінки, плями просто на очах затягуються. В Євгена залишилися тільки на стегні. Це 5% із початкових 45-ти.

— Перші результати в Жені з"явилися через рік, — розповідає Андрій Василишин, 38 років, директор центру. — Вітиліго — не до кінця вивчена недуга. Не можемо прогнозувати, як швидко одужуватиме людина. Пігмент може відновитися за два-три місяці або за рік.

Плями залишилися тільки на стегні

До центру пацієнт приходить із результатами УЗД черевної порожнини та щитівки, загальним та біохімічним аналізами крові. Ці дані потрібні, щоб визначити, чи немає у хворого супутніх недуг, які заважатимуть лікуванню. Адже побіління може виникнути й через шлунково-кишкові чи ендокринні хвороби. Через них у організмі не засвоюються мікроелементи, які потрібні для пігментації.

— Спочатку ми призначаємо таблетки, щоб пляма не розширювалася, — зауважує Василишин. — Як тільки процес зупинився — фототерапію. За допомогою ультрафіолетового світла опромінюємо уражену шкіру.

Пацієнтові назначають комплексне лікування: дієта (каші, свіжі овочі та фрукти, відмова від хімічних напоїв), засмагання — природне (зранку до 10.00 та по обіді — після 16.30) та в солярії, застосування мелагініну (кубинська мазь, яку наносять на пляму перед засмагою) та процедури в центрі (фототерапія). Перші результати опромінення видно після 7–8 процедур.

— Малу пляму можна опромінити за один раз. Велику — обробляємо по контуру. Щоб вона затягувалася від краю до середини, — веде далі директор центру. — Маємо пацієнтку, в якої половина стегна й нога повністю білі. Ми почали обробляти пляму по краю і вже видно, як відновлюється пігмент по боках і частково всередині. Це дуже добрий результат.

Найважче лікувати плями на зовнішній частині пальців, зап"ястку, ступнях, ліктях та колінах. Тіло й обличчя швидше відновлюється. Якщо ж уражено понад 60–90% шкіри, лікують лише таблетками, щоб зупинити розростання плями. Адже опромінити велику площу тіла — дуже дорого. А лікарі не можуть гарантувати, що при такому значному ураженні це буде ефективно.





Як знайти

Дерматологічний центр "Вітиліго" розташований на першому поверсі лікарні на пр-ті Червонозоряному, 17 в Києві. Там лікують вітиліго, псоріаз, дерматити. На прийом записуються за тел.: (044) 270 14 34 або 231 91 11.


Пляму натирають перцевою настоянкою

Відвідувачі Дерматологічного центру "Вітиліго", окрім традиційної медицини, застосовують і знахарські методи для лікування вітиліго. Засмагнути плямі допомагає перцева настоянка, її треба втирати перш ніж виходити на сонце. Можна пити запарену кропиву чи ряску (відціджувати й пити, як воду). Ірландці лікуються настоянкою з хвойних шишок.

Зараз ви читаєте новину «Білі плями на шкірі опромінюють фотолазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі