середа, 01 грудня 2010 03:15

Бесіда допомагає долати конфлікти

  Ольга Сумська із чоловіком Віталієм Борисюком будують паперовий будинок
Ольга Сумська із чоловіком Віталієм Борисюком будують паперовий будинок

Проблема багатьох українських сімей полягає у тому, що люди не вміють спілкуватися. Через це складнощі, які трапляються їм у житті, переростають у конфлікти. Стосунки між членами родини псуються.

— Навіть у приказках слово "бійка" трапляється у 52 відсотках випадків, а слово "згода" — у 21 відсотку. Якщо ми прагнемо злагоди у сім'ї, потрібно досягати взаєморозуміння. А воно можливо лише завдяки бесіді, — вважає психолог Олена Хаустова.

З нею погоджується відома українська акторка Ольга Сумська. Вона разом з чоловіком, заслуженим артистом України Віталієм Борисюком взяла участь у круглому столі "Бесіда — ключ до взаєморозуміння".

— У нашій родині завжди існує колосальна енергетика спілкування. Пам'ятаю, як спілкувалися мої батьки. Іноді траплялися й суперечки. Але вони були настільки теплими, що зігрівали моє серце. А як нам з чоловіком іноді солодко буває просто помовчати, — розповідає вона. Разом з Віталієм прожила 20 років.

Щоб продемонструвати, як у родині вирішують складні питання, психолог Марина Гуменюк запропонувала Ользі і Віталієві зробити паперовий будиночок. Акторка почала облаштовувати "спальню", її чоловік — "вітальню". Сперечаючись про колір "даху" і необхідність "басейну", сім'я все-таки створила паперовий дім.

— Ви зробили кожний свою територію, а потім об'єднали їх докупи. Це означає, що у вашій сім'ї панує рівноправність, головного немає. Ви добре знаєте одне одного, тому змогли договоритися і досягли цілі, — пояснює дії подружжя психолог.

За її словами, оминути труднощів у житті не може жодна родина. Але завдяки спілкуванню конфліктні періоди проходять безболісно. Сім'ї набувають мудрості і сили.

— Залагодити конфлікт часто вдається за чашкою чаю. Потрібно відроджувати культуру чаювання в Україні — збиратися усією родиною за одним столом і розмовляти, — упевнений Борисюк.

Коли людина залишається із проблемою сам на сам, вона стає нервовою. Тоді між членами сім'ї виникають непорозуміння.

— Усі сидять по різних кімнатах, діалогу немає. Та спробуйте заварити чай "БЕСІДА", сісти разом і поділитися своїми негараздами одне з одним. Прикрощі одразу ж розділяться на три-чотири частини, — радить бренд-менеджер ТМ "БЕСІДА" Юлія Пахалова.

Зараз ви читаєте новину «Бесіда допомагає долати конфлікти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі