понеділок, 20 листопада 2017 07:56

Бактерія хелікобактер спричиняє запалення слизової шлунка

Автор: www.helikobakter-pilori.medikym.ru
  Носієм бактерії хелікобактер пілорі можуть бути до 90 відсотків людей.  За несприятливих умов — стресів, поганого харчування, зниження імунітету — бактерія стає агресивна
Носієм бактерії хелікобактер пілорі можуть бути до 90 відсотків людей. За несприятливих умов — стресів, поганого харчування, зниження імунітету — бактерія стає агресивна

— Ще в лютому почало все боліти всередині, — розповідає 53-річний Анатолій Тищенко із Черкас. — Зробив ультразвукове обстеження. Показало, що є хронічний панкреатит і проблеми з жовчним міхуром. Гастроскопію нібито не було потреби робити. Пройшов курс лікування.

— Через три місяці симптоми повернулися. Додалася тяжкість у шлунку, просинався вночі від болю. Інколи нудило. Гастроентеролог сказала, що з підшлунковою залозою все нормально. Призначила гастроскопію й аналізи крові на хелікобактер. Виявили гострий гастрит і цю бактерію.

Анатолієві Тищенку призначили лікування антибіотиками. Пив їх два тижні. Ще стільки ж — препарати для зниження кислотності, місяць — пробіотики. Вважає, що повністю вилікувався.

— Одна з причин болю в шлунку — хелікобактер пілорі, — пояснює завідувач відділення гастроентерології Черкаської першої міської лікарні 60-річна Галина Мельник. — Ця бактерія живе на слизовій оболонці шлунка. Стійка до дії кислоти. Її носієм можуть бути 90 відсотків людей. За несприятливих умов — стресів, поганого харчування, зниження імунітету — стає агресивна. Якщо не лікуватися, то років через 20–30 в людини з'являється гастрит.

Хелікобактер передається через ­посуд, рушники й поцілунки. До групи ризику потрапляють сім'я та люди, які контактують із хворим. Бактерія виділяє фермент, що спричиняє запалення й руйнує слизову оболонку шлунка. Виникає біль у верхній частині живота. Послаблюється після їжі. При запущених станах — нудить. У роті гірко, є неприємний запах. Такі симптоми вказують на необхідність обстежити шлунок, зробити гастроскопію. Додатково беруть аналіз крові на антитіла до бактерії.

— Стандарти лікування розроб­лені міжнародними ­асоціаціями гастроентерологів. Курс триває від 7 до 14 днів. Призначають два види антибіотиків і препарат для зниження кислотності. Для запобігання дисбактеріозу слід прийма­ти пробіотики. ­Загострення виразки чи гастриту виникає, якщо пацієнт недолікувався. Коли все добре, обстежитися треба через рік.

Наявність бактерії не означає, що людина захворіє. Коли імунітет сильний — цього не станеться. При багатьох недугах хелікобактер знаходять випадково. Часто є у тих, хто має жирову хворобу печінки, — зазначає Галина Іванівна.

Для профілактики важливо дотримуватися правил гігієни. Перед кожним прийомом їжі мити руки, не використовувати брудний посуд і рушники. Не користуватися чужими речами.

Зараз ви читаєте новину «Бактерія хелікобактер спричиняє запалення слизової шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі