понеділок, 01 вересня 2008 14:44

Багато йодованої солі шкодить щитовидці

Автор: фото: Сергій КОВАЛЬОВ
  Терапевт Зоя Дергачова: ”У звичайній кам’яній солі йоду достатньо”
Терапевт Зоя Дергачова: ”У звичайній кам’яній солі йоду достатньо”

Через незбалансоване харчування та брак вітамінів виникають хронічні недуги. Це послаблює захисні властивості організму. Найкритичніша ситуація в Україні з дефіцитом йоду.

— Брак йоду у ґрунті позначається на здоров"ї дітей, — каже Марина Власенко, завідувачка кафедри ендокринології Вінницького медичного університету. — Кількість хворих на нетоксичний зоб нині перевищує п"ять відсотків. Він розвивається переважно через брак йоду.

Аби вберегтися, медики радять замінити сіль йодованою. Кажуть, вона запобігає не лише ендокринним недугам, а й знімає втому. Однак терапевти радять спочатку перевірити кишково-шлункову систему.

— У звичайній кам"яній солі, яка колись була морською, достатньо йоду, — пояснює Зоя Дергачова, 48 років, терапевт, виконавчий директор Асоціації гомеопатів. — Я проти хімічного йодування, як і проти надмірного. Якщо людина харчується різною їжею, але якихось мінералів бракує, спочатку треба перевірити травну систему, як усе всмоктується. А вже потім вирішувати — додавати мікроелементи чи ні.

Каже, західні вчені теж проти надмірної йодизації. Раніше вона буда в моді. Але науковці побачили, що через 30–50 років надлишок йоду провокує запалення щитовидної залози.

— Щитовидна залоза чутлива до кількості йоду, особливо до його надміру, — говорить Зоя Миколаївна. — Уражені клітини щитовидки імунна система людини починає сприймати як чужинців. Виробляє проти них антитіла, тому й виникає запалення. Лікуватися складно.

Аби вберегтися від дефіциту мікроелементів, потрібно їсти крупи, картоплю, овочі, банани. Бажано, щоб вони були з різних регіонів. Дефіцит йоду викликає однотипна їжа.

Зараз ви читаєте новину «Багато йодованої солі шкодить щитовидці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі