четвер, 15 березня 2007 18:41

Алергія почалася через плісняву на стіні

25-річний Руслан страждає від алергії. Каже, її спричинив грибок у столичній квартирі. За два роки у чоловіка розвинувся постійний нежить (риніт). Нині Руслан хоче обкласти стіни пінопластом. Сподівається, це допоможе одужати.

— Коли вселявся, не думав, що грибок стане проблемою, — розповідає чоловік. — Орендував однокімнатне помешкання у приватному секторі. Це частина будинку. Він старий, трохи протікала стріха, не було опалення в ванній та коридорі. Певно тому грибок і завівся.

Господарі будинку плісняву зняли. Стіну заклеїли новими шпалерами, але цвіль знову з"явилася. Тільки підлогу, зроблену з корабельної дошки, грибок не брав.

— У мене і раніше були проблеми з носоглоткою, — згадує Руслан. — Від  народження маю викривлену перегородку в носі, нежить допікає не тиждень, як усім, а три-чотири. Тому на закладений ніс спочатку не звернув увагу. Думав, що застудився.

До нежитю додався задушливий кашель

Аби дихати й розрізняти запахи, хлопець заливав носа спреями та краплями.

— Воно ж, собака, розвивалося, — знизує плечима. — У кімнаті кілька ящиків були захламлені старим взуттям — повністю поросли грибком. Після опалювального сезону поліз туди й мусив усе викинути.

Лікуватися хлопця змусив задушливий кашель, що додався до нежитю. Русланів тесть працює терапевтом. Він підказав, що то алергія, й виписав ліки: лоратадін, аналергін, кетотіфен.

— Я рік ходив із закладеним носом, а тут   знову почав дихати. Щоб не запустити хворобу, вирішив боротися з грибком.

В Інтернеті вичитав, що грибок треба добре заштукатурити, провітрювати квартиру й просушити стіни.

— У кутку, де були плями плісняви, ми поставили обігрівач, — каже Руслан. — Щодня провітрюємо хату, а за кілька місяців плануємо ремонт: обкладемо стіни пінопластом, заштукатуримо, поклеїмо шпалери.

Риніт може перерости в астму

Грибок — один із найсильніших алергенів. Він активно розвивається з середини лютого до середини квітня, з жовтня до початку грудня.
— Якщо не лікувати риніт, то за кілька років він може перерости в астму, — каже Людмила Забродська, 36 років, лікар-алерголог Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха Інституту отоларингології. — Найтоксичніший грибок той, що живе в ванній — це такий чорний наліт, який любить сирість. Але й кімнатним не слід нехтувати.
А ще грибок росте на ґрунті вазонів. Тому алергікам та людям із підвищеною чутливістю до аспірину й анальгіну лікарі не радять тримати кімнатні рослини.

Зараз ви читаєте новину «Алергія почалася через плісняву на стіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі