четвер, 27 листопада 2008 19:11

Аденоїди видаляють без скальпеля

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Лікар відділення отоларингології Івано-Франківської дитячої лікарні Любов Пілецька оперує 8-річного пацієнта. За ходом операції спостерігає з екрану.  Дитина спить під дією ліків
Лікар відділення отоларингології Івано-Франківської дитячої лікарні Любов Пілецька оперує 8-річного пацієнта. За ходом операції спостерігає з екрану. Дитина спить під дією ліків

Кілька місяців в Івано-Франківській дитячій обласній лікарні проводять операції на гайморових пазухах — видаляють кісту й поліпи з носа, аденоїди за допомогою аденотома. Скальпель не використовують. Обладнання купили за 250 тис. грн.

Діагноз встановлюють за допомогою зонда з наконечником. Його вводять через горло чи ніс. На наконечнику зонда є відеопристрій. Він проектує зображення на екран.

— Цей апарат дає нам очі, — розповідає лікар відділення отоларингології Любов Пілецька, 28 років. — Коли раніше ми забирали аденоїди, то прив"язували дитину до крісла, оперували наосліп. Не можна було перевірити, забрав ти все чи ні. Зараз у нас є оптика.

Операція на аденотомі триває до 10 хв.

Галина Кривун, 27 років, із міста Тисмениця Івано-Франківщини хоче прооперувати сина в обласному центрі. 5-річний Іван має поліпи в носі.

— Він погано спить. Щоночі прокидаюся по кілька разів, контролюю його сон, — каже Кривун. — Від поліпів його душить, він не може дихати носом, весь час ротом. Від цього зуби стали більше рости до переду, погано розвиваються внутрішні органи.

Досі жінка не давала згоди, щоб сина прооперували:

За годину-дві можна їсти й пити

— Друзі казали, що після видалення поліпів і аденоїдів можуть залишатися нарости. Під час хірургічного втручання часом пошкоджують вічка слухових труб. Тоді можуть утворитися спайки й погіршитися слух.

Для жителів Івано-Франківської області діагностика й операція безплатні. Для приїжджих коштує 150–200 грн.

— Ніде більше в Україні таких операцій не роблять, — запевняє головний лікар Радислав Котурбаш, 60 років. — Досі ми не завжди могли навіть правильно встановити діагноз чи причину хвороби, тепер без проблем.

У лікарні переконані: крім хвороб, діти позбуваються ще й страху перед лікарським втручанням. Медикаментозний сон триває протягом усієї операції — 15 хв.

— Використовуємо сучасні препарати короткої дії, які після операції не залишають побічних реакцій, — каже анестезіолог Володимир Вальчишин, 43 роки. — Немає блювоти, швидко відновлюється пам"ять. Дитина приходить до тями через півгодини. За годину-дві може їсти й пити.

Сина Людмили Сологуб із села Голохолин Богородчанського району Івано-Франківщини 11-річного Андрія оперували напередодні. Хлопчик бігає коридором лікарні.

— Тиждень казали, що не можна їсти гарячого, солоного та перченого, — каже Сологуб. — А випишуть із лікарні за день.

Зараз ви читаєте новину «Аденоїди видаляють без скальпеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі