четвер, 03 липня 2008 19:22

Ячмінець змащують коров"ячою слиною

Тиждень тому в 5-річного Бориса Богдана з міста Зіньків на Полтавщині під правим оком з"явився ячмінець. Мати кілька разів змастила його коров"ячою слиною. За два дні ячмінець зник.

— Мені так ще бабуся в дитинстві робила, — розповідає Марія Богдан, 45 років. — Та той ячмінець і був у мене тільки раз у житті. Наливаю корові води, а коли та нап"ється й підніме голову, з рота потоками тече слина. То я підставляю під морду миску і збираю її. А тоді мажу дітям під очима.

Захворювання починається з почервоніння та набряку, з"являється відчуття стороннього тіла, болить повіка. Згодом утворюється гнійник.

— Ячмінець виникає через проникнення інфекції в сальні залози повік. Цьому сприяють недокрів"я та нестача вітамінів в організмі, — пояснює приватний лікар-окуліст із Полтави Олена Ващенко, 37 років. — Тому треба старанно промивати куточки очей, де збираються пил та бруд.

На початковій стадії розвитку ячмінця край повіки можна змастити соняшниковою чи кукурудзяною олією. Коли він формується, до ока прикладають гаряче яйце. Щоб ячмінець швидше дозрів, його п"ять-шість разів на день змащують розрізаним навпіл зубцем часнику.

— Часта поява ячмінця може свідчити про захворювання на цукровий діабет, тому дитину бажано проконсультувати в ендокринолога, зробити аналіз крові та сечі на вміст цукру, — каже Ващенко. — Видавлювати ячмінець не слід. Інфекція може потрапити у кровоносні судини, а далі в мозок і спричинити тяжкі ускладнення, зокрема менінгіт.

Зараз ви читаєте новину «Ячмінець змащують коров"ячою слиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі