Рак грудей помолодшав

Автор: ФОТО НАДАВ ІГОР ЗВЄРEВ
  Столичний онколог Ігор Звєрев видаляє пухлину молочних залоз. Сучасні методики дозволяють зберегти груди. Іноді жінки навіть можуть ними годувати дитину
Столичний онколог Ігор Звєрев видаляє пухлину молочних залоз. Сучасні методики дозволяють зберегти груди. Іноді жінки навіть можуть ними годувати дитину

Ситуацію загострив коронавірус

Щорічно в Україні виявляють майже 16,5 тис. хворих на рак грудей. Кількість нових випадків зросла на 6% за п'ять років. Кожна сьома жінка має проблеми з молочними залозами, але до лікарів звертається пізно.

— Рак грудей займає перше місце в жінок серед онкологічних захворювань. Кількість випадків зростає через спадкову схильність, екологію, зловживання алкоголем і паління, нерегулярне статеве життя, — розповідає 35-річний Ігор Звєрев, хірург-онколог, мамолог зі столиці.

— Раніше рак грудей виявляли переважно в жінок за 40 років, зараз — за 30. Моїй наймолодшій пацієнтці було 25 років. Ситуацію загострив коронавірус. Через карантин не працювали деякі медзаклади. Жінки не могли оглянутися в мамолога, пройти ультразвукову діагностику чи зробити мамографію. Але пандемія рак не поставила на ­паузу.

Що провокує розвиток раку?

— Причиною раку є сукупність факторів — паління, зайва вага, спадковість. Якщо мати чи баба хворіли на рак грудей, пацієнтка може здати аналіз на мутацію в генах. Якщо схильність підтверджується, слід проходити ультразвукову діагностику молочних залоз двічі на рік. Якщо регулярні обстеження не заспокоюють — зробити профілактичну операцію мастектомію. Тоді пацієнтці видаляють тканину молочної залози під шкірою й туди вставляють імплантат. При цьому залишається сосок і шкіра. Така операція виконується за показами. Після неї груди на вигляд не змінюються. На імплантати гарантія пожиттєва. Якщо виникають ускладнення — можна замінити. Операція на дві молочні залози коштує 110–130 тисяч гривень.

З'явилися нові методики лікування?

— Зараз просувається лікування препаратами, які діють на рецептори клітин пухлини. Медикаменти призначають у комплексі з хіміотерапією і променевою на всіх стадіях раку. На перших вони зводять ризик повернення пухлини до мінімуму. Дозволяють навіть пацієнтам із четвертою ста­дією, коли вже є метастази в інших органах, подовжити життя на понад п'ять років. А раніше четверта стадія була вироком. Люди жили не більш як рік.

Одна доза коштує в середньому 30–40 тисяч гривень. Препарат колють кожні три тижні — протягом року. Є державна програма по закупівлі цих ліків в онкодиспансери. Та вона не покриває потреби, бо пацієнтів багато. Якусь частину препаратів вони отримують безкоштовно, але левову долю мають придбати самі.

Операції можна уникнути?

— Хірургічне втручання є обов'язковим на всіх стадіях, крім четвертої. Лікування призначають індивідуально. Буває, що оперуємо одразу. Іноді спершу хіміотерапією зменшуємо пухлину, а тоді видаляємо її. Раніше повністю вирізали молочну залозу. Операція була велика й агресивна, яка робила жінку інвалідом. Зараз пухлину видаляють, а груди залишають, вони не втрачають естетичний вигляд. У деяких випадках жінка може навіть годувати дитину грудьми.

Як часто вдається перемогти хворобу?

— Все залежить від стадії захворювання. При першій — 95 жінок зі 100 проживають понад п'ять років. Якщо за цей час рак не повернувся, далі будуть здорові. При четвертій стадії вдається вилікувати 10–15 жінок із сотні. Що менша стадія захворювання, то нижча ймовірність повернення пухлини.

Мав пацієнтку за 40 років із третьою стадією раку. Коли дізнався, що в неї 12 дітей, зрозумів, що моя відповідальність перед нею помножена на 12. Бо від неї залежать інші життя. Зараз хвороба відступила.

Чому рак грудей розвивається і в чоловіків?

— У групі ризику ті чоловіки, в яких виростає жіноча тканина молочної залози. Спричинити це можуть гормональні чи хронічні недуги. Тоді небезпека захворіти на рак грудей рівноцінна, як і в жінок. Лікують чоловіків за тими ж методиками.

Можна самостійно виявити рак грудей?

— Та стадія, яку жінка може виявити сама — пізня. Бо помітити зміни можна, починаючи з другої-третьої стадії. Першу не завжди може побачити навіть лікар. Часто ніяк не проявляється, не болить. Тому треба хоч раз на рік обстежуватися в мамолога.

Як знизити рівень захворюваності?

— Держава має вкладати в апаратуру. Бо у великих містах є цифрова, сучасна мамографія, а в менших — стоїть старе обладнання, від якого шкоди більше, ніж користі. Треба збільшити зарплату онкологам, бо за 6–8 тисяч не можуть працювати — переходять у приватні клініки. Так скоро не залишиться спеціалістів у лікарнях. Півтора року тому запровадили безкоштовні обстеження жінок за 40 років за Програмою державних гарантій. Але ці огляди не виявляють раку на початкових стадіях.

Зараз ви читаєте новину «Рак грудей помолодшав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі