Остеопороз загрожує вагітним

Кожна третя жінка після 45 років страждає на остеопороз. При цій хворобі вимивається кальцій з кісток. Стають крихкі, зростає ризик переломів. У чоловіків недуга буває втричі рідше.

— Остеопороз переважно виникає в жінок під час клімаксу. Найчастіше в тих, які народжували. У зрілому віці кальцій активно вимивається з організму чи погано засвоюється, — каже столичний ортопед Костянтин Дядечко, 38 років.

На розвиток недуги впливають захворювання шлункового тракту та цукровий діабет. Остеопороз часто буває у курців. Від нікотину повільно кришаться кістки.

— Хвороба загрожує вагітним. У них вітамін D, який регулює засвоєння кальцію, йде на формування скелета плода, — додає Дядечко.

Добова потреба кальцію для дорослих — 800–1000 мг. Щоб забезпечити її, необхідно пити в день хоча б дві склянки молока. Корисні тверді сири, риба, горіхи та броколі. Варто обмежити вживання кави, зеленого чаю, пива та білого рису, бо вони вимивають кальцій з організму.

Остеопороз небезпечний тим, що здатний роками не проявлятися. Тому жінкам за 50 потрібно періодично визначати щільність кісток — проходити ультразвукову діагностику. Якщо харчуванням стан не вдається покращити, призначають ліки з високим вмістом кальцію та вітаміну D.

Зараз ви читаєте новину «Остеопороз загрожує вагітним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі