Гриби шкідливо збирати в посуху

Автор: Катерина Романчук
 

При отруєнні треба викликати блювання

П'ятеро дітей отруїлися грибами в селі Крутогорб Гайсинського району Вінницької області. Двоє померли 5 і 6 вересня. Решту намагаються врятувати медики Гайсинської лікарні. Всі діти з однієї сім'ї. Потрапили в медзаклад тільки на п'яту добу. До того мати випоювала їх чаями та абсорбентами.

— Це міф, що неїстівні гриби мають неприємних запах, а їстівні — приємний. Їхню корисність так не визначають, — каже столична гастроентерологиня Ольга Марчук, 54 роки. — Найчастіше труяться схожими на їстівні грибами, які випадково збирають разом. В таку оману вводить бліда поганка. Її зрізана шляпка біля верха не дає побачити характерне кільце. Цей гриб смертоносніший, ніж мухомори. Їх 15 містять стільки отруйних речовин, як одна бліда поганка.

Не радить брати занадто молодих грибів, бо їх легко переплутати з отруйними. Не шукати біля траси чи заводу — вбирають в себе важкі метали. Також по гриби не слід іти в посуху. Тоді вони пересихають, віддаючи воду, і збільшується концентрація токсинів. Зірвані не можна зберігати довше доби при температурі +10°C. Особливо в поліетиленових пакетах. У них не проходить повітря і не випаровується волога, тому утворюються шкідливі речовини.

— Варіть гриби тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді, приблизно пів години. Зберігайте в холодильнику в емальованому посуді. Щоб уникнути отруєння, дотримуйтеся правила "однієї доби". Готуйте протягом 24 годин після збирання і зберігайте не довше цього часу.

Якщо після вживання грибів почався пронос, одразу викликайте "швидку". Можна до її приїзду багаторазово промити шлунок, доки не блюватимете чистою водою.

— Треба вимити токсин, щоб не всмоктався у кров. Слід швидко, великими ковтками, випити майже 3 літри теплої води з-під крана. Кип'ятити немає коли. Краще із содою. Й одразу викликати блювання.

У такому стані обов'язково прийняти сорбенти — потовчене чорне чи біле вугілля, 20 таблеток одразу. Або випити атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше й ефективніше, ніж вугілля.

— Щоб полегшити стан хворого, прикладіть грілки до ніг. Тепло сприяє відтоку крові зі шлунка та кишечника. Уповільнює розповсюдження токсинів організмом.

Страви з грибів важкі для перетравлення. Тому протипоказані дітям до 12 років, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту чи печінки, жінкам під час вагітності та грудного вигодовування.

Зараз ви читаєте новину «Гриби шкідливо збирати в посуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі