Бронхіальну астму плутають із коронавірусом

Автор: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  Столичний пульмонолог Євген Симонець радить хворим на задуху користуватися спеціальними балончиками
Столичний пульмонолог Євген Симонець радить хворим на задуху користуватися спеціальними балончиками

Холодне повітря спричиняє хвороби органів дихання

— Раптово здавило в грудях. Упав і почав задихатися, — говорить 35-річний Віктор Харитоненко із Хмельницького. — Вирішив, це коронавірус мене вбиває. І подумати не міг на щось інше.

Чоловіка завезли в лікарню, вкололи гормон. Сказали, це бронхіальна астма. Виписали додому. Аналіз крові показав, що напад спричинили засоби для чищення ванни.

— Дружина замінила їх на соду й суху гірчицю, — каже Харитоненко. — Купив собі балончик, щоб наступного разу не задихнутися.

Взимку загострюються хронічні хвороби органів дихання. Зокрема, бронхіальна астма. Хоча люди вважають, що напади виникають лише при цвітінні берези, тополі чи вільхи.

— В астматиків вдихання холодного повітря спричиняє спазми оболонки та судин дихальних шляхів, — розповідає столичний пульмонолог 40-річний Євген Симонець. — Люди плутають задишку з коронавірусом. З'ясовують це після ПЛР-тесту та комп'ютерної томографії.

Бронхіальна астма може загостритися й від стресу.

— Під час пандемії люди живуть у постійному стресі, — продовжує Симонець. — А ще під впливом токсичних речовин, частих бронхітів, пневмоній. Усе це провокує недугу.

При нападах радять користуватись балончиками з речовинами, що розширюють бронхи. Корисно вдихати через небулайзер препарати з протиалергічною дією для відновлення дихання.

— Балончик треба носити завжди, бо приступ може початися де завгодно, — каже Євген Симонець. — Окрім браку повітря, виникає сильна паніка. Страх — як при утопленні.

Під час нападу бронхіальної астми насамперед слід заспокоїтися й не панікувати. Викликати "швидку". Відчинити вікно для притоку свіжого повітря. Розстебнути сорочку або зняти одяг.

— Хворому треба дати протиалергійний препарат і спазмолітик, — говорить Симонець. — Якщо їх нема — випити малими ковтками теплу воду. Тепло знімає спазм і розширює бронхи.

Медик "швидкої" повинен вколоти гормон дексаметазон і но-шпу. Вони знімають приступ на добу. За цей час людина має здати аналіз, щоб визначити алерген і уникати його. Тоді ризик нападу менший.

— Недавно лікував жінку після коронавірусу, — розповідає Євген Симонець. — Їй 57 років, пів життя має астму. Як почула про ковід, купила кисневий концентратор. Перебіг хвороби був складний. У лікарні не лежала. Призначив їй препарати на три тижні. Також робила кисневу пінку на концентраторі.

Більшість людей захворюють на роботі. Бо мають справу з побутовими й промисловими хімікатами.

— У кількох пацієнтів астма виникла через гіпсокартон, — каже Симонець. — Часто його різали, вдихали пил. Також лікувалися працівники лакофарбових фабрик.

Бронхіальна астма передається у спадок.

— У малюків більше продуктів може спричиняти алергію, ніж у батьків. Тому про хворих родичів треба попередити педіатра ще під час грудного вигодовування. У сучасних дітей вона проявляється раніше.

Зараз ви читаєте новину «Бронхіальну астму плутають із коронавірусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі