Алергія на пилок може перерости в астму

Автор: Влада Москвітіс
 

Симптоми плутають із застудою

— Щовесни через алергію на цвіт вихід на вулицю стає випробуванням. Постійно чхаю, очі сльозяться та набрякають, свербить горло, — розповідає 22-річна Аліна Куриленко з Миколаєва. — Цьогоріч завдяки масці почуваюся краще. Пилок менше потрапляє на слизові.

Алергія на пилок дерев — поліноз, починається навесні, як зацвітають береза, ліщина, вільха. Пік захворюваності припадає на кінець квітня — тоді цвітуть в'яз, клен, ясен, тополя, верба. Йде на спад у травні, коли квітнуть бузок, яблуня, дуб і хвойні дерева. Недуга проявляється незалежно від віку й статі.

— Кожна третя людина у світі — алергік. І майже половина з них має поліноз. Такі дані наводить Все­світня організація охорони здоров'я, — говорить столичний алерголог 31-річна Альона Матейчук. — Хвороба проявляється чханням, закладає ніс, виникає свербіж у роті, вухах, носоглотці. Хочеться всередині почухатися. Може бути почервоніння очей, сльозотеча, кашель і свистяче дихання, якщо уражені бронхи.

Чхання та закладений ніс часто плутають із застудою. Остання зазвичай триває не більш як два тижні, натомість алергія — кілька місяців.

— Схильність до алергії передається генетично. Якщо має один із батьків, то ймовірність 50 відсот­ків, що дитина також її успадкує. Коли в обох батьків — 80 відсотків, — додає Матейчук.

Тип алергії визначає аналіз на імуноглобулін Е й алергоскринінг. Також потрібно дослідити перехресні реакції на чутливість до продуктів харчування. Деякі з них містять білки, подібні з алергенами пилку. Вони викликають погіршення стану в хворого на поліноз, особливо в період сезонного загострення.

— У пацієнтки з алергією на пилок берези й вільхи набрякли слизові, бо випила сік селери. Цей продукт має подібні алергени.

Перехресна алергія проявляється симптомами, типовими для харчової. Після вживання алергенного продукту виникає свербіж у порожнині рота, кропив'янка, набряк язика й гортані, набряк слизових. Також нудота чи блювота.

— При перехресній реакції може виникнути анафілактичний шок. Поліноз небезпечний тим, що може перерости в бронхіальну астму, — каже Альона Матейчук. — Вилікувати його можна спеціальною тера­пією тривалістю від трьох до п'яти років. Для цього малі дози алергенів вводять в організм. Людина звикає до чужорідного білка й перестає реагувати на нього. Є й передсезонна терапія протягом року. Віддаю перевагу другій, бо допомагає в середньому на 8–12 років. А перша зменшує прояви лише на сезон.

Таке лікування ефективніше, якщо розпочати його на ранній стадії.

— Алерген вводять в організм під язик за допомогою спрею чи пігулок, або ін'єк­цією. Колють раз на місяць під контролем лікаря для запобігання прояву побічних реакцій. Ін'єкція коштує 1850–2000 гривень. Спрей на пів року — близько 8500 гривень. Якщо коштів на таке лікування немає, призначають препарати, що полегшують перебіг алергії.

Радить не вживати продуктів, від яких виникають свербіж у роті чи інші алергічні реакції.

Зараз ви читаєте новину «Алергія на пилок може перерости в астму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі