понеділок, 28 січня 2019 01:35

Випадковостей не буває: як люди обирають собі пару
7

Коли ми вибираємо один одного випадковостей немає, а є три причини такого вибору. Чому чоловік закохався саме в цю жінку? Чому жінка з усіх своїх кавалерів вибрала саме цього чоловіка?

Три причини, за якими ми обираємо один одного

 

1.Підсвідомий ідеал

У підсвідомості кожного з нас є образ ідеального представника протилежної статі, і як тільки з'являється хтось більш-менш схожий на цей ідеал, ми закохуємося в цю людину.

У кожного з нас в житті відбуваються фатальні, доленосні зустрічі, коли ми, тільки трохи поспілкувавшись з людиною, розуміємо, що ось він - наш ідеал. З боку така зустріч може здатися фантастичним збігом, коли сама доля зводить чоловіка і жінку один з одним. Але насправді подібні зустрічі не випадкові, бо вони є результатом нашого підсвідомого пошуку ідеального партнера.

2.Нарцисичний пошук

Підсвідомо ми вибираємо партнера, який володіє тими якостями характеру, які ми хотіли б бачити в собі. Тобто, ми шукаємо в партнері ідеалізоване відображення самого себе.

3.Пошук Едіпа

Майже кожному чоловікові більшою або в меншою мірою присутній комплекс Едіпа, а в жінці - комплекс Електри. Тому жінки дуже часто закохуються в чоловіків, які чимось схожі на їх батька, а чоловіки шукають дружину, схожу на матір. Але, якщо відносини з батьками були дуже поганими, може статися й навпаки - чим менше подібність, тим сильніше симпатія.

Випадковостей не буває

 

Часом ми самі не до кінця розуміємо, чому закохалися саме в цю людину, і чому продовжуємо любити її, попри те, що вона ставиться до нас, не так, як нам би хотілося.

Ми закохуємося в тих людей, зовнішній образ і поведінка котрих відповідає нашому підсвідомому образу ідеального чоловіка або ідеальної жінки. Коли перед нами з'являється новий представник протилежної статі, ми завжди неусвідомлено порівнюємо його з нашим ідеалом, і оцінюємо, наскільки він йому відповідає. Причому, оцінка ця відбувається за лічені хвилини. Іноді, лише 5 хвилин поспілкувавшись з людиною, ми вже закохані в неї. На інших, може більш красивих і розумних, ми навіть не поглянемо.

Як би ми не намагалися вибирати собі партнера для життя розумом, наша підсвідомість все одно знайде як звести нас саме з тією людиною, яку ми вибираємо підсвідомо. Саме тому ми дуже часто терпимо фіаско в особистому житті, вибираючи собі однотипних партнерів, навіть попри те, що спілкування з ними приносить нам більше страждань, ніж радості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ознак людини, яка не здатна любити

Той, хто мене доповнить

 

Найчастіше, ми закохуємося не в людину, а в ідеалізований образ самих себе, який ми бачимо в ньому. Таке часто трапляється з людьми, які в глибині душі не дуже собою задоволені і хотіли би бути краще - сміливіше, рішучіше, успішніше, красивіше і так далі. І коли поруч з нами з'являється людина, яка, на нащ погляд, як нам здається, має всі ті якості, яких бракує нам, ми відчуваємо підсвідоме бажання злитися з ним в одне ціле і нас починає тягнути до нього, як магнітом.

Відносини з людиною, яка ніби доповнює наші недоліки своїми достоїнствами, лестять нашому самолюбству і дозволяють позбавлятися від внутрішніх комплексів. В результаті ми стаємо більш впевненими в собі, наша самооцінка підвищується.

Іноді ми шукаємо людину, яка б нас доповнювала, підсвідомо, а іноді наш вибір цілком усвідомлений і раціональний, наприклад, жінка знаходить чоловіка, який буде оберігати її від проблем і труднощів.

 

Але іноді буває і так, що ми підсвідомо шукаємо партнера, на якого змогли б проектувати ті якості характеру, які нам в собі не подобаються, або яких ми соромимося. Як правило, вибір партнера за недоліками, властивий гордовитим і самолюбним людям, які не терплять чужого переваги, і які люблять самостверджуватися за рахунок інших.

Лікувати подібне подібним

Психологи давно звернули увагу на той факт, що ми вважаємо за краще спілкуватися з людьми, які чимось на нас схожі. І чим більше схожа на нас людина (зовнішністю та характером), тим комфортніше нам знаходитися поруч з ним. Не слід забувати, що схожі люди мають не тільки схожі гідності, але і схожі недоліки. З одного боку, коли у людей схожі недоліки, вони менше комплексують при спілкуванні один з одним, і це часто робить їх стосунки дуже міцними і тривалими. Але, з іншого боку, уявіть собі чоловіка і жінку, які обидва вперті, самолюбні. Тому пошук повністю "дзеркального" партнера навряд чи може привести до чогось хорошого.

Пошук Едіпа

 

Кожна людина має в підсвідомості образ ідеального партнера, на формування якого, має великий вплив дитячий досвід відносин з батьком. Причому, цей вплив може бути як зі знаком "плюс", так і зі знаком "мінус". Наприклад, якщо в дитинстві жінка захоплювалася своїм батьком, була улюбленою "татової донькою", то дуже ймовірно, що все життя її несвідомо буде тягнути до чоловіків, як зовні нагадуватиме їй батька. Якщо ж відносини з батьком були поганими, то, швидше за все, жінка буде підсвідомо вишукувати чоловіків, які виявляться повною протилежністю її батькові.

Швидше можна сказати, що в партнері ми хочемо побачити ідеалізований образ батька або матері. Тому, і жінки, які мають комплекс Електри, і чоловіки, яким притаманний Едипів комплекс, не вміють вибудовувати з партнером рівноправні відносини і при цьому чекають, що партнер забезпечить їм захищеність від зовнішнього світу, яку, насправді, можуть дати людині тільки батьки. Комплекси Едипа і Електри притаманні тільки тим, хто не зміг подолати психологічну залежність від батьків і стати зрілою, самодостатньою особистістю.

Закоханість, аромат і ... імунітет. Хімія кохання.

 

Не останню роль при виникненні взаємного потягу грають природні запахи людського тіла. Вчені встановили, що наш організм виробляє особливі речовини - феромони - в яких закодована інформація про нашу імунну систему, а також про нашу сексуальність.

І ці феромони ми вловлюємо за допомогою спеціальних рецепторів - "вомероназальної" системи нюху. Коли ми зустрічаємо симпатичного представника протилежної статі, ми реагуємо не тільки на його зовнішність, а й на його феромони - наш мозок, проаналізувавши інформацію, закодовану в феромони, "вирішує", закохатися нам в цю людину або ні. Є не дуже привабливі зовні чоловіки і жінки, які тим не менш, притягують протилежну стать як магнітом, а є гарні люди, яким, незважаючи на красу, дуже не щастить у коханні.

Нова любов з'являється в нашому житті тільки тоді, коли ми психологічно до неї готові. Чим більше завищені наші вимоги, і чим сильніше ми ідеалізуємо потенційного партнера, тим менше у нас шансів зав'язати вдалі і довгострокові любовні стосунки. Дівчина, яка чекає на прекрасного принца, навряд чи зверне увагу на закоханого в неї доброго і порядного чоловіка, якщо він буде не дуже гарний і привабливий. Чоловік, який сподівається на зустріч з жінкою, яка виявиться красунею, розумницею, турботливою дружиною і хорошою господинею, з поступливим, поступливим характером і прекрасними манерами, може прочекати цю зустріч все своє життя, не помітивши цілком гідних жінок, готових відповісти йому взаємністю.

Зараз ви читаєте новину «Випадковостей не буває: як люди обирають собі пару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі