пʼятниця, 19 липня 2019 01:35

Що робити, якщо подружнє життя стає нудним

На початку роману нам здається, що щастя буде тривати вічно. Але ось ми починаємо жити разом і помічаємо, що деякі звички партнера страшенно дратують. Невже любов минула?

Виявляється, ні. Просто відносини переходять на новий рівень, і, якщо проявити мудрість, почуття збережуться на довгі роки, пише psychologies.ru.

Чи можна продовжити медовий місяць

 

Кожна пара рано чи пізно переживає так званий період плато, коли відносини втрачають гостроту. Все, що раніше викликало захват, стає буденним і часом навіть діє на нерви. Це природно, адже відносини входять в звичну колію. Полум'я закоханості загасає. Ми розуміємо це не відразу: просто спокійно переодягаємося один в одного на очах і вкладаємося спати о десятій вечора, щоб спати.

З наукової точки зору фаза медового місяця супроводжується потужним сплеском дофаміну. Цей нейромедіатор пов'язаний з почуттям задоволення і впливає на заохочення та мотивацію. Оскільки організм не в змозі довго підтримувати непомірно високий рівень дофаміну, пристрасть неминуче йде на спад.

На початку роману співвідношення позитивних і негативних вражень один про одного становить 20:1. З часом коефіцієнти зменшуються до 5:1. Такі зміни настають, як тільки ви звикаєте жити разом і починаєте вести себе невимушено. І, що важливо, легка ступінь взаємного невдоволення говорить про здорові відносини.

Як повернути колишню радість

 

Коли відносини тільки зароджуються, нас захоплює все, що робить партнер. Колекціонує марки, захоплюється риболовлею, грає у преферанс - як чудово. А за кілька років нам хочеться повернути час назад, щоб знову говорити про все на світі і задихатися від ніжності ночі безперервно. На самому початку, коли сексуальний потяг тримається на піку, відверті розмови підігрівають прихильність і взаємний інтерес. Але якщо спілкування в основному обмежується спальнею, іскри любові гинуть під ковдрою.

Стикаючись з повсякденністю, багато пар відчувають емоційну порожнечу. Любов не пройшла, просто люди стали сприймати один одного як щось само собою зрозуміле. Проблема в тому, що стосунки розвиваються "на автопілоті". Життя втрачає барви і стає одноманітним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли не варто йти з партнером на компроміс - 4 ситуації

Як бути, якщо занадто різні інтереси

Що трапляється, коли ми дивимося в різних напрямках? Буває, нас засмучує, що партнер не надто жваво відгукується на наші спроби до зближення. Але ж у кожного своє сприйняття світу і свій спосіб взаємодії з оточуючими.

Прийняти це стає простіше, якщо допустити, що всі люди поділяються на чотири типи за стилем комунікації: Шукачі, Хранителі, Аналітики і Дипломати.

Шукачі сприймають світ через фізичні відчуття і чуттєві образи.

Для Хранителів понад усе сила прихильності, якість спілкування і ступінь довіри між людьми.

Аналітики цінують продуктивні суперечки і завжди виступають за об'єктивність.

Дипломати чітко знають свої потреби і поважають потреби інших.

 

Партнери з різними стилями комунікації чудово доповнюють один одного, але, якщо немає повного розуміння, відносини руйнуються. Наприклад, Шукач інтуїтивно вловлює, що партнер втомився і не має бажання зайнятися любов'ю, тоді як Хранитель може прийняти втому за холодність і мовчки страждати.

Варто розібратися, до якого типу належить кожен із вас, і ви навчитеся бачити ситуацію очима іншого.

Як все виправити

Якщо відчуваєте, що у відносинах наступив застій, ще не пізно все змінити.

- Придивіться до інтересів і захоплень партнера, але пам'ятайте: у нього свій стиль комунікації, а значить, треба підібрати до нього ключик.

- Відкладіть телефон, відверніться від телевізора і зверніть увагу на кохану людину. Подаруйте їй хвилини справжньої близькості.

- Намагайтеся утриматися від порожньої балаканини, прагніть до змістовних розмов.

- Використовуйте фразу "розкажи докладніше", щоб партнер бачив, що вам справді цікаво.

Того партнера, який сильніше прагне до довірі, відкритості та зміцненню зв'язку, психологи називають "переслідувач" (pursuer). Другого, який хоче тримати дистанцію і має потребу в особистому просторі і автономії, називають "відсторонений" або "дистанційний" (distancer). Партнер-переслідувач відчуває, що і особисто його, і його зусилля зберегти і розвинути відносини не цінують. Він або вона переживає самотність, і це може призвести до зростання негативних емоцій - почуття відторгнення, сором за своє бажання близькості, зниження самооцінки, відсутність любові. І якщо спочатку може здатися, що від цього страждає лише один, то надалі розвиток ситуації призведе до того, що і другий партнер почне відчувати почуття провини, вважати себе нездатним на глибоку прихильність і близькість.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо подружнє життя стає нудним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі