вівторок, 24 березня 2020 01:35

Чому злість і роздратування корисні для відносин

  Негативні емоції можуть бути ознакою того, що у відносинах ще є життя.
Негативні емоції можуть бути ознакою того, що у відносинах ще є життя.

Чи можна чекати чогось доброго від злості і роздратування, які близькі люди вихлюпують один на одного з будь-якого приводу? Психологи кажуть, що так, якщо скористатися роздратуванням як інструментом для розвитку відносин в парі.

Кожному з нас хотілося б уникнути непорозумінь у відносинах з близькими. Залишатися спокійними, врівноваженими, а не виводити один одного із себе їдкими репліками або спалахами гніву. І тому здатність керувати конфліктами, навіть незначними, корисний навик.

Психологи наполягають: бувають ситуації, коли розсердити партнера корисно для відносин.

Ситуації, коли трохи роздратування парі не зашкодить.

1. Роздратування — знак того, що вам комфортно один з одним

Коли ми тільки починаємо зустрічатися з кимось, ми намагаємося вести себе якомога краще, особливо якщо людина нас приваблює. Ми утримуємося від певних дій, які партнеру можуть не сподобатися, — наприклад, не валяємося перед телевізором весь вихідний з упаковкою чіпсів і не доїдаємо суп прямо з каструлі.

Але рано чи пізно справжнє "Я" починає вибиратися назовні і чимось напружує партнера. Характерний приклад з серіалу "Секс у великому місті" — Гаррі, який ходить голим по квартирі Шарлотти, що викликає її здивування, а потім і занепокоєння. У якомусь сенсі роздратування Шарлотти — знак того, що вони з Гаррі знаходяться в реальних глибоких відносинах.

"Прояв справжнього "Я" з усіма його звичками і дивацтвами означає, що вам спокійно і комфортно один з одним, — пояснюють психологи. — Коли ви починаєте сперечатися і "буцатися", це означає, що ви більше не відчуваєте потреби завжди говорити "правильні" речі, і це свідчить про щирість і міцність стосунків".

2. Але це і ознака того, що вам не дуже комфортно

 

Тривогу повинні викликати не сварки і дрібні тертя, а емоційне самоусунення. Якщо ви або партнер дійшли до стадії повної байдужості і дії один одного не викликають емоцій — ні радості, ні роздратування або розчарування, — це знак того, що ви вийшли з гри.

Провокувати занадто гострі конфлікти не варто. Але відсутність будь-яких емоційних сплесків для відносин може бути ще гірше. Якщо ви відчуваєте поруч з партнером занепокоєння, це означає, що ви все-таки щось відчуваєте. Негативні емоції можуть бути ознакою того, що у відносинах ще є життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зрозуміти, що ви знайшли справжнє кохання

3. Знайдіть в роздратуванні можливості для розвитку

Не в кожному прояві роздратування треба шукати високий сенс. Те, що партнер регулярно спізнюється на вечерю або забуває купити хліб, може і не означати нічого особливого. Але все-таки у багатьох ситуаціях набагато частіше, ніж ми це усвідомлюємо, дії, що викликають неприйняття, служать важливій меті. Зони тертя іноді підкреслюють відмінності партнерів, але можуть висвічувати проблеми в стосунках. Буває, роздратування вказує на ті аспекти спільного життя, які потребують поліпшення.

Як дізнатися, над чим партнерам варто попрацювати?

Зверніть увагу на те, що виводить вас із себе. За регулярними запізненнями може ховатися серйозна причина. А забудькуватість партнера свідчить про його безвідповідальність, що здатнеа викликати занепокоєння в серйозних відносинах.

Завдання не в тому, щоб позбутися фрустрації, а в тому, щоб визнати істинний сенс роздратування: воно свідчить про те, що ви в стосунках не граєте якусь роль, а залишаєтеся самі собою. Про те, що ви все ще здатні відчувати і відносини могли б бути краще, просто над ними варто попрацювати.

Більшість любовних проблем і розбіжностей пов'язані з тим, що ми не називаємо речі своїми іменами.

Зараз ви читаєте новину «Чому злість і роздратування корисні для відносин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі