вівторок, 20 лютого 2007 15:37

Запах у холодильнику виведе хліб і лимон

28-річна киянка Дарина Ткач не може позбутися неприємного запаху в холодильнику. Її чоловік поїхав у термінове відрядження і вимкнув електрику у квартирі. Про продукти в холодильнику забув. За тиждень Дарина повернулася з дачі. На кухні смерділо. Позбутися неприємного запаху не допомогло навіть миття холодильника.

— Знайома порадила покласти у холодильник порізаний на шматочки чорний хліб. Я так і зробила. За чотири години сморід майже зник. Лише з морозильної камери тхнуло, — розповідає жінка. — Коли замінила хлібці вчетверте, неприємного запаху позбулася повністю.

Дарина поставила в холодильник три склянки з содою. Їх треба замінювати раз на два тижні.

Киянка Олена Міхальченко, 39 років, зі смородом бореться лимоном. У невеличку каструлю з чистою водою жінка витискає з нього сік. Кидає туди шкірки і ставить на добу до холодильника. Лимонна вода вбирає неприємний запах.

— Якщо ж запах давній, це не допоможе. Із застарілим я борюся по-іншому. З розрізаного навпіл лимона виймаю м"якоть і засипаю туди соду з сіллю. Половинки ставлю в кутки. Їх треба лише раз замінити — і неприємного запаху вже не буде, — ділиться Міхальченко.

Нова техніка псується від оцту

Бабусиним способом користується 45-річна Марія Реньченко з Києва. Жінка кладе в холодильник подрібнене деревне чи таблетки активованого вугілля. Говорить, сморід зникає за декілька годин.

— Багато разів радили, що холодильник треба мити оцтовим розчином. Спосіб дієвий, але його можна застосовувати лише для старих апаратів. Нові пристрої від оцту псуються. Раджу мити їх неагресивним миючим засобом, — ділиться 28-річний Артем Любомиров, консультант магазину "Побутова техніка", що на вулиці Борщагівській у Києві.

Для холодильника можна використати спеціальні освіжувачі повітря чи поглиначі запахів. Ірина Вельська, 33 роки, кілька місяців жила в Москві. У холодильнику її родичів стоїть маленький флакончик, який поглинає неприємні запахи.

— Там вони коштують 15 гривень (як на наші гроші). Діють дуже добре. За дві години будь-який запах зникає, — розповідає жінка.

Але у столичних супермаркетах, господарчих крамницях і на базарах таких немає.

Освіжувачі повітря на батарейках можна замовити в інтернет-магазинах за адресами: eko.net.ua, cutty-sark.kiev.ua. По телефону "ГПУ" запевнили, що пристрій знищує бактерії та усуває неприємні запахи. А ще збагачує повітря озоном (зберігає свіжість продуктів). Дієвий навіть проти пестицидів, які містяться у фруктах та овочах. Такий освіжувач можна використовувати в туалеті, ванній та автомобілі. Коштує він близько 180 грн.





Нову техніку обробляють содовим розчином


У новому холодильнику теж буває неприємний запах. Він виникає від пластику й накопичується, коли дверцята закриті. Перед користуванням новою технікою її слід обробити.

— Промити холодильник і всі внутрішні частини теплим розчином з харчовою содою. Потім насухо витерти м"якою ганчіркою. Залишити провітрюватися на 3–4 години. Після цього можна закладати продукти, — розповідає консультант магазину "Домотехніка" Валентин Романюк, 22 роки.


Справний прилад треба мити раз на два місяці


Майстри з ремонту холодильників кажуть, що є дві причини неприємного запаху. Або засмітилася система автоматичного розморожування, або несправний стік залишкової вологи.

— Частіше трапляється друга проблема. Забивається невелика трубочка. Застояна в ній рідина виділяє неприємний запах. Виправляти ситуацію самотужки не раджу, бо можна випадково зачепити інші деталі. Краще викликати майстра, який за півгодини приведе ваш холодильник до ладу, — пояснює спеціаліст майстерні з ремонту побутової техніки В"ячеслав Сигменко, 42 роки.

Справний холодильник треба розморожувати та мити раз на два місяці. Техніка від періодичного розморожування не псується.

Зараз ви читаєте новину «Запах у холодильнику виведе хліб і лимон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі