неділя, 01 квітня 2007 16:42

Замок із металевими "вушками" вибити неможливо

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Михайлина Лєпкая з фірми ”SPV” показує електронний замок ”Knock N’Lock”. У березні компанія привезла новинку на столичну виставку ”Будівництво та архітектура-2007”. Електронний замок відкривав зменшений макет дверей заввишки 40 сантиметрів
Михайлина Лєпкая з фірми ”SPV” показує електронний замок ”Knock N’Lock”. У березні компанія привезла новинку на столичну виставку ”Будівництво та архітектура-2007”. Електронний замок відкривав зменшений макет дверей заввишки 40 сантиметрів

27-річний киянин Юрій Якименко має двокімнатну квартиру на шостому поверсі багатоповерхівки на столичній Троєщині. Його домівку намагалися обікрасти. Злодій спробував вибити замок. Та  втік, коли з помешкання навпроти визирнула сусідка. Після цього випадку Юрій вирішив замінити накладний замок на врізаний. Їх вважають надійнішими.

У будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на Позняках Юрію порадили замок російської фірми "Ельбор" за 139 грн. Він закривається на чотири оберти ключем-"метеликом".

— Такі ставлять у сейфах, вони вважаються надійними. Але якщо ключ загубите, доведеться ставити новий замок, — каже 24-річний продавець будівельного супермаркету "Олді" Микола Альопа. — Бо цей замок не має циліндричної серцевини, яку можна замінити, не чіпаючи самого замка.

У замку "Ельбор" є три сталеві штирі діаметром 18 мм і завдовжки 42 мм. А згори та внизу — два висувні металеві "вушка". Замок має потрійний захист. Вибити його практично неможливо.

Під будь-який врізаний замок треба видовбувати у дверях глибоку нішу. А для висувних "вушок" — ще й під них. Для цього майстри користуються вигнутими долотом із загнутим кінцем. Деякі замки розраховані на оббиті залізом товсті двері. Такі механізми можуть виявитися завеликими для стандартних дверей. Навіть якщо вони помістяться за товщиною, то на місці встановлення стінка дверей залишиться зовсім тоненькою. Тому перед покупкою замка треба поміряти двері.

Дублікат роблять тільки у сервісному центрі

Один із способів відчинити чужу квартиру — висвердлити серцевину. Це вважають недоліком врізаних замків. Фінська фірма "Аблой" виготовила циліндричні замки із захистом зі сталевих шайб. Їх не можна ні розпиляти, ні висвердлити.

— І підробити ключ до цього замка важко, — пояснює Микола Альопа. — Форма зубців не повторюється. А "малюнок" ключа нарізають під різними кутами. У ньому така система захисту, що дублікат у звичайній майстерні не зроблять. Тільки у сервісному центрі компанії.

Замки, циліндри (серцевини) з чотирма ключами та дверні ручки фірми "Аблой" продаються окремо. Найдешевший фінський замок у столичних магазинах "Олді" коштує 214 грн. Циліндри до них — від 400 грн. Разом із найдешевшою ручкою замок обійдеться щонайменше у 660 грн.

Якщо в дверях стоїть старий врізаний замок, можна купити нову серцевину із сучасною системою захисту. "Серединки" іспанської фірми "Азбе" і німецької "Абус" коштують близько 80 грн.

Надійними також вважаються замки ізраїльської фірми "Мультілок".

— Найдешевший замок "Мультілок" коштує 140 гривень, — розповідає менеджер фірми "ЛоксМайстер" 35-річний Євген Михайлишин. — Відмички його не беруть. І підробити ключ "Мультілок" практично неможливо — там неповторний "малюнок".

Менеджери пропонують купувати модель "Класик" за 284 грн. Він має захисну пластинку в циліндрі, яка не дає вибити замок. До моделей "Класик" й "Інтерактиве" можна замовити ключі із системою "світлофор". До трьох головних ключів, які позначені зеленим кольором, додаються "жовтий" і "червоний". Якщо "зелений" ключ загубився, замок можна відкрити ключем із жовтою позначкою. Але перший, основний ключ, до замка вже не підходитиме. Третій, "червоний" ключ, так само змінить дві попередні комбінації. Дублікат для "Мультілока" теж можна замовити тільки у сервісному центрі.

Ключ-брелок запам"ятовує 124 коди

Фірма "Мультілок" почала продавати в Україні електронні замки — "Knock N"Lock". Двері відмикаються невеличким пультом-брелоком. Власник ключа сам уводить цифровий шифр замка. Пульт запам"ятовує 124 коди.
— Якщо відмикати двері 10 разів на день, батарейки в пульті-ключі вистачає на чотири роки, — розповідає Михайлина Лєпкая, 28 років, із дніпропетровського відділення компанії "SPV". У кінці березня компанія привезла новинку на столичну виставку "Будівництво та архітектура-2007". — Навіть якщо батарейка сяде, її потужності вистачить, щоб відчинити двері.
Зсередини такий замок відкривається брелоком або кнопкою на дверях. Електронний замок коштує 1200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Замок із металевими "вушками" вибити неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі