понеділок, 10 серпня 2020 07:56

Захищений дерев'яний паркан служить 20 років

Автор: VSVITI.COM.UA
  Паркан покривають водовідштовхувальною сумішшю для деревини двічі. Вперше просочують штахети й стовпчики перед кріпленням, вдруге фарбують готовий паркан. Для економії пропитки спочатку матеріал покривають ґрунтовкою
Паркан покривають водовідштовхувальною сумішшю для деревини двічі. Вперше просочують штахети й стовпчики перед кріпленням, вдруге фарбують готовий паркан. Для економії пропитки спочатку матеріал покривають ґрунтовкою

— Думав зекономити, а вийшло, як завжди, — каже 60-річний Олександр Савченко з райцентру Погребище Вінницької області. — Зробив паркан із соснових дощок, усе міцно скріпив, зафрезував, обшліфував. У перший тиждень усі сусіди заздрили. За три роки паркан почорнів, ще за рік геть струх, похилився.

Чоловік вкопав соснові бруски перерізом 10×10 см у землю, нижню частину попередньо вкрив сумішшю спрацьованої моторної оливи і воску. До них прикріпив поперечини з соснового бруса перерізом 6×4 см. На них набив соснові штахети. Зовні все покрив лаком.

— Наступного року лак облущився, довелося перелаковувати, вид уже не той, — продовжує Савченко. — А як прогнили стовпи, махнув рукою. Роблю новий, доки ще є здоров'я. На стовпи бетоную металеві труби, поперечини роб­лю із профільної труби. Причеплю профнастил, як усі.

Дерев'яний паркан служитиме довго і не втратить привабливості, якщо його зробити за технологією, говорить будівельник 45-річний Василь Стефанюк із міста Свалява на Закарпатті.

— Є чотири основні моменти, — каже Стефанюк. — Це стовпи, поперечини, самі штахети і найважливіше — захист від сонця й води.

Дерев'яні стовпи в землі не служать довго. Як не захищай — гниють у місці дотику із ґрунтом.

— М'які породи дерева не годяться взагалі, — розповідає Василь Стефанюк. — Якщо вже і брати, то тільки з дуба, бука чи ясена. Їх треба двічі-тричі просочити оліфою, заливати в бетон, до якого теж додавати гідрофобні присадки, щоб не натягував вологи. І навіть такі стовпи не служитимуть понад 10 років. Раджу не економити, а поставити з бетону чи забетонувати металеві труби. Раз і назавжди.

Між стовпами кріплять поперечини.

— У нас на Закарпатті дерева вдосталь, але ми все одно беремо на поперечини профільні металеві труби, — додає Стефанюк. — То — вічне. Будь-яка деревина про­гнеться під вагою штахет.

На поперечини кріпить штахети. Найкращі — завшир­шки 10–12 см і завтовшки 2 см.

— Дуб чи ясен прослужать довше, але вони дорогі й важкі. Всі беруть сосну. Вона служить не менше, тільки якщо її правильно обробити пропиткою. Будьте готові, що це коштує половину вартості штахет, але без неї не можна. Як профнастил чи металочерепиця — товщина металу всього 0,4 міліметра, а завдяки оцинковці й фарбі служать півстоліття.

Штахети радить зашліфувати, за можливості — простругати на станку з обох боків. Так менше натягуватимуть пропитки.

— Раніше був один виробник, зараз їх багато. Всі практично однакові. Перед просочуванням раджу вкрити звичайною акриловою антигрибковою ґрунтовкою для стін. Коштує 100 гривень за відро, а економить тисячі. Як просохне, вкрити штахети пропиткою на водній основі. Бувають безбарвні й кольорові. Вона не вкриває суцільним шаром, як фарба, а просочує верхні шари деревини, не замальовуючи структуру. Деревина дихає, а воду не натягує.

Водовідштовхувальні суміші для деревини втрачають захисні властивості за два-три роки.

— Навіть найдорожчі пропитки мають термін експлуатації, — каже Василь Стефанюк. — Не сподівайтеся, що помальований один раз паркан не почорніє за три-чотири роки. Краще що два роки освіжати деревину пропиткою, можна найдешевшою. Вона не нашаровується, як старі алкідні чи емалеві фарби. Паркан виглядатиме як новий років 20.

Зараз ви читаєте новину «Захищений дерев'яний паркан служить 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі