середа, 09 квітня 2008 15:00

Весною носитимуть гофровані та жаті шалики

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  На ”Українському тижні моди”, що відбувся у березні цього року, столична дизайнерка Вікторія Гресь використала у своїй колекції як аксесуар напівпрозорі широкі шалики з вишиваними краями
На ”Українському тижні моди”, що відбувся у березні цього року, столична дизайнерка Вікторія Гресь використала у своїй колекції як аксесуар напівпрозорі широкі шалики з вишиваними краями

Киянка 32-річна Людмила Каратай має 28 хусточок та нашийних платків.

— Весну завжди чекаю з нетерпінням. То найкращий час для демонстрації моєї колекції, — розказує жінка. — Маю хустиночку з метеликами з Таїланду. Іншу, бавовняну, вишивала майстриня, що продає такі речі на Карловому мосту у Празі. Але найдорожча для мене хустка з вишитими атласною ниткою ромашками — це подарунок бабці із Франківщини.

Найекзотичнішою Людмила Каратай вважає хустку, яку друг привіз із Кореї.

— В її основу вплетено трав"яну нитку, — пояснює. — Вона виглядає, як накрохмалений платочок. Та до тіла ця хустинка найприємніша. А якщо принюхатися до тканини — відчувається легкий запах свіжості та весни.

На розкладках у столичних переходах та на базарах шийні хустки підвішені на круглих пластмасових вертушках. Весняні шарфи висять уздовж стін палаток — щоб жінки могли добре їх роздивитися.

— Шарфи у складочку — гофровані, плісировані, із жатої тканини — наймодніші в цьому сезоні, — показує в глибину палатки продавчиня Наталія Ривкіна, 40 років. Вона торгує в переході столичного метро Контрактова площа. — Довгі шалики-сіточки за 40 гривень беруть до плащів, а нашийні хусточки підбирають в тон до сорочки.

Наталя каже, що жінки не дуже охоче купують поліестр. Вибирають шовкові вироби, хоча вони з найдорожчих. Маленькі хусточки з натурального шовку коштують від 30 грн. Для порівняння: довгий бавовняний шарф продають за 45.

— Шалики-жатки після стірки обов"язково треба скрутити жгутом і сушити скрученим, щоб зберігся ефект пом"ятості, — пояснює Ривкіна, — утюжити не треба ніякі платки. Натуральні не потребують цього, а зі штучного матеріалу легко спалити.

Шалики-жатки треба сушити скрученими

Наталія Ривкіна радить після прання нашийні вироби струсити і повісити за кінчики розправленими.

— Відрізнити натуральний шовк від штучного непросто, — запевняє киянка Тетяна Глухова, 34 роки, художник за освітою. — Зараз до тканини додають штучні волокна, і вона на дотик, як шовк. Єдиний спосіб — підпалити кінчик.

Штучна нитка перетвориться на тверду, мов целофан, кульку. Натуральна кришитиметься, як попіл.

— Тканина з натурального шовку містить ледь помітну блискучу нитку. А сторони хустинки майже не відрізняються за кольором, — додає Тетяна.

У столичному ТЦ "Глобус" стенди з шаликами є майже в кожному магазині одягу. У крамниці "Монтон" за 169 грн продають хустки з геометричним орнаментом брунатного кольору. "Бенетон" пропонує жовті та зелені нашийні хусточки від 75 грн. За 120 на стендах лежать весняні шалики-сіточки. Кольорові шарфи-жатки з бавовни, марльовки та атласу коштують 320 грн. У мережі магазинів "Аксесуаріс" запевняють, що напередодні весни ледве встигають підвозити кольорові хустиночки — від 55 грн — та шалики — від 79 грн — із люрексною ниткою.

Зараз ви читаєте новину «Весною носитимуть гофровані та жаті шалики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі