середа, 18 червня 2008 14:22

Вади одягу маскують вишивкою та аплікаціями

  На блузку з пропаленим коміром майстрині ательє нашили кокетку. На білій поверхні тканини в тон блузці вишили китайський орнамент
На блузку з пропаленим коміром майстрині ательє нашили кокетку. На білій поверхні тканини в тон блузці вишили китайський орнамент

У столичному торговому центрі "Комод" у підвальному поверсі відкрили ательє художнього ремонту й вишивки одягу. Свою роботу майстрині називають ексклюзивною.

— Працюємо з усіма тканинами, окрім фатіну та хутра, — розповідає Анна Андрєєва, 21 рік, майстер комп"ютерної вишивки. — Раніше не брали дублянки, але тепер вміємо і їх полагодити. Найважче працювати з трикотажем, бо тканина йорзає й вишивка зміщається.

В ательє найчастіше звертаються за ремонтом, якщо хтось  зачепив у метро шкірянку й вирвав шмат тканини або порвав одяг гвіздком. Мами несуть дитячий одяг із дірками на колінах та ліктях.

На в"язаних дірчастих поверхнях в ательє пришивають аплікації. На дірку великого розміру майстрині спочатку прилаштовують латку, далі вишивають об"ємний візерунок.

Зразки різної за фактурою тканини й шкіри чорного, червоного та коричневого кольорів пропонують в ательє. Якщо шкіряний виріб багато разів фарбували, майстрині можуть відмовитися ремонтувати: поверхня від голки розлазитиметься.

Киянка Марта Ходаківська, 32 роки, принесла в ательє пропалену блузу.

— Повісила на плечиках біля потужної настільної лампи улюблену блузку і пропалила її на спині, — зітхає.

У майстерню Ходаківську привела подруга. Для того щоб урятувати одежину, майстрині окремо викроїли та пришили кокетку, вишивку зробили на ній. Візерунок у китайському стилі клієнтка вибрала з бази даних ательє.

— Маємо близько тисячі взірців малюнків, — пояснює Анна Андрєєва. — Це рослинні орнаменти, звірята і птахи, веселі дитячі картинки та абстракція. Вишиваємо й написи всілякими шрифтами. Хтось приходить із проханням вишити ініціали на носових хустинках чи лейбу на джинсах. Використовуємо різні техніки вишивки: стіжки, спіраль, імітацію ручної гладі, хрестик. Якщо людина не впевнена у виборі — підказуємо, що пасуватиме.

Нитки не линяють і не вигорають на сонці

Майстрині мають нитки для вишивки: блискучі, матові й жорсткіші металізовані. Останніми вишивають цупку тканину. Нитки не линяють і не вигорають на сонці.

— От принесли нам білі брюки, — Анна дістає з пакета штани. — Дівчині не сподобалася лейба на штанині, тож вона її відпорола. Однак виявилося, що здолу тканина пожовкла. Ми запропонували усунути недолік вишивкою молочного кольору.

Щоб вишити візерунок, майстриня розпорює по шву штанину й одягає її на п"яльці. Для кращої фіксації і для того, щоб на поверхні виробу не лишалося дірок від голки, знизу підкладає папір.

— Іноді нам приносять одяг з такими вадами, що простіше купити нове, ніж це полагодити. Але люди запевняють, що річ улюблена, і просять якось зарадити.

Найменша машинна вишивка в ательє розміром 4х6 см, найбільша — з аркуш паперу. Якщо замовляють візерунок більшого розміру, майстрині дублюють його кілька разів.

— Восени чоловік приніс пуховик, — згадує жінка. — Через дірку з нього вивалювався пух. Ми курточку розпороли вручну, зсередини пришили латку, а зовні вишивкою прикрасили. У звичайному ательє поверх дірки просто нашивають шмат страховочної тканини. Наші латки оригінальніші.

Часто в ательє приносять чоловічі сорочки з дірками навколо ґудзика. Майстрині нашивають на дірку латку швом-спіраллю. Коли сорочка застебнута, недоліку не видно.

Ціну за роботу підраховують залежно від тканини та обсягу роботи. Полагодити джинси та спортивні штани без підкладки коштуватиме в ательє від 50 грн. За роботу з підкладкою доплачують 20. Ремонт сорочки та блузки обійдеться від 40 грн, спідниці — 100, дублянки — від 400 грн. Роботу в ательє виконують протягом 2–3 діб. Замовлення "на сьогодні" роблять із доплатою 100%, "на завтра" 50%.

В ательє пропонують лляні майки з вишитими маками або ромашками. Вони коштують 70 грн. Сумки продають по 120.

Вишивані фото замовляють на день народження

— Вишиваємо на одязі копії зображень із фотографій, — каже Анна Андрєєва. — Їх переважно замовляють на подарунок у день народження. Для цього треба принести або переслати електронною поштою фото із зображенням обличчя зблизька. Наш дизайнер розробляє малюнок на комп"ютері. Кожен ескіз оплачується окремо. Зображення "заганяємо" в пам"ять швейної машинки і вишиваємо.
Обробка фотографії на комп"ютері коштує 100 грн. Стільки ж — вишивка малюнка на одязі.

Зараз ви читаєте новину «Вади одягу маскують вишивкою та аплікаціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі