вівторок, 09 грудня 2008 14:51

У продавців іграшок треба вимагати сертифікат

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Провідний інженер лабораторії випробувань іграшок ”Укрметртестстандарту” Сергій Каспаров тестує пластмасові деталі іграшок. Для цього використовує пластиковий циліндр, який за діаметром відтворює горло дитини. Якщо деталь вільно пройде в циліндр, її браку
Провідний інженер лабораторії випробувань іграшок ”Укрметртестстандарту” Сергій Каспаров тестує пластмасові деталі іграшок. Для цього використовує пластиковий циліндр, який за діаметром відтворює горло дитини. Якщо деталь вільно пройде в циліндр, її браку

"Улітку цього року купив трирічній доньці Яні дитячий мотоцикл на акумуляторній батареї, — розповідає киянин 42-річний Євген Москаленко. — Іграшка недешева, коштувала близько 400 гривень. Коли дитина натискає педаль, мотоцикл починає рухатися. Дитина проїхала не більше 100 метрів, а потім мотоцикл різко збільшив швидкість. Виявилося, в іграшки западала педаль. Яна злякалася і більше на мотоцикл не сідала".

Через кілька днів чоловік повернув неякісну іграшку в магазин "Дитячий світ" і забрав гроші. Із часу продажу минуло менше тижня, тому їх повернули без проблем. На базарі довелося б розраховувати на розуміння продавця і доводити, що іграшка бракована.

Імовірність придбання неякісних іграшок зростає напередодні новорічних свят. У пошуках подарунка дитині батьки часто орієнтуються на зовнішній вигляд іграшки. Але гарна іграшка не завжди буває безпечною. А перевірити сертифікат, особливо коли іграшку купують на базарі, виходить не завжди.

— Навіть у магазині, щоб побачити сертифікат на іграшку, доведеться чекати більше години, — розповідає 28-річна киянка Євгенія Домнікова. — Тому купуючи іграшку для доньки Аліси, якій рік і три місяці, звертаю увагу на фірму-виробника. Віддаю перевагу фірмам "Чіко", "Толо", "Мазакіа", "Аміго", "Фішер-прайс". Неякісних речей у них практично не буває.

Купуючи в магазині іграшку, жінка розглядає матеріали, з яких вона зроблена, перевіряє, чи немає гострих кутів. Обов"язково звертає увагу на вікові рекомендації. М"які іграшки Домнікова вибирає без дрібних пластмасових деталей, щоб дитина не змогла їх відірвати.

— Навіть у відомих виробників трапляються браковані іграшки, — розповідає киянка Наталія Фоміна. — У конструкторах "Лего", які купувала 8-річному сину Олександрові, не завжди добре тримаються з"єднання, а в магазині цього недоліку не побачиш. Доводилося повертати іграшку.

Гарна іграшка не завжди буває безпечною

Сертифікує товари Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів "Укрметртестстандарт". Його фахівці кажуть, що всі іграшки обов"язково повинні пройти перевірку на безпечність і отримати сертифікат.

— Іграшка зовні може бути негарною, може розламатися через годину гри, але повинна бути безпечною, — каже провідний інженер лабораторії випробувань іграшок "Укрметртестстандарту" Сергій Каспаров, 37 років.

— Тобто в матеріалах, з яких вона зроблена, не має бути токсичних сполук. Іграшка має бути безпечна, без гострих кутів, об які можна травмуватися.

У лабораторії перевіряють іграшку за показниками безпеки. Пластикові автомобілі кидають із висоти середнього зросту дитини — 80 см. Навіть якщо іграшка від удару розлетиться, не повинно бути гострих уламків. М"які іграшки випробовують на розрив. Матеріал, з якого зроблена іграшка і її наповнення, обов"язково перевіряють на токсичність, солі, метали і на здатність до горіння. Іграшка не повинна швидко спалахувати. Навіть якщо вона загориться, дитина має встигнути її відкинути.

— Нещодавно колезі подарували великого м"якого кота, — розповідає Каспаров. — Коли в іграшки відірвалася лапа, побачили, що всередину напхали дитячі колготки і  ганчір"я. Звичайно ж, ні про яку сертифікацію іграшки не йшлося, бо її купували на базарі.

Найчастіше іграшки бракують через непродуманість конструкції. Наприклад, якщо в  іграшковому автомобілі погано сховані шестерні, дитина може поранитися під час гри. Пластмасові деталі м"яких іграшок, рекомендованих дітям до трьох років, повинні бути такого розміру, щоб дитина не могла їх проковтнути.

На упаковці повинна бути адреса виробника

— Усі іграшки, які продають у торговельній мережі, повинні мати сертифікат на безпеку, — пояснює 34-річна Роксолана Цірук із державного підприємства "Укрметртестстандарт". — Тому, якщо купили неякісну іграшку, продавець несе таку ж відповідальність, як і виробник. На упаковці обов"язково має бути адреса виробника і постачальника, а до складних імпортних іграшок — інструкція, перекладена українською мовою.

Якщо на заводі-виробникові було проведено перевірку комісією Держспоживстандарту України, яка підтвердила якість виробництва і матеріалів, сертифікат можуть видати на певну серію іграшок на термін до п"яти років. У такому разі іграшка повинна виглядати саме так, як заявлено при сертифікації. Упродовж терміну його дії виробник не має права на заміну матеріалу іграшки.

На упаковці вітчизняних іграшок стоїть знак сертифікації — трилисник. На деяких імпортних іграшках найчастіше можна побачити знак російської сертифікації. Йому можна довіряти, якщо іграшку виготовили в Росії чи країні СНД, з якими Україна має  угоди. Якщо ж іграшку виготовили в інших країнах, емблема не дійсна.

— Останні три роки ялинкові іграшки не підлягають обов"язковій сертифікації, — розповідає Роксолана Цірук. — Тобто така іграшка може бути з токсичних матеріалів або мати гострі деталі. Лабораторну перевірку ми здійснюємо лише у випадку скарги  споживача в управління захисту прав споживачів.

Зараз ви читаєте новину «У продавців іграшок треба вимагати сертифікат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі