понеділок, 10 грудня 2007 15:17

У "Практікері" продають будматеріали й побутову техніку

Автор: фото: Сергій БРУНЬ
  Працівник відділу електроінструментів гіпермаркету ”Практікер” Роберт Орлінський показує, як працювати електролобзиком фірми ”Макіта”
Працівник відділу електроінструментів гіпермаркету ”Практікер” Роберт Орлінський показує, як працювати електролобзиком фірми ”Макіта”

У Макіївці Донецької області відкрили перший в Україні магазин німецької мережі "Практікер". Там можна купити і будівельні матеріали для ремонту, і побутову техніку. За розмірами "Практікер" поступається будівельним гіпермаркетам "Епіцентр" і "Нова лінія". Ці мережі відкривають магазини площею не менш як 20 тис. кв. м, а макіївський маркет — 8,5 тис. кв. м. Однак нова мережа має особливості в обслуговуванні. Наприклад, поряд із відділом інструментів є демонстраційна зона:  павільйон за металевою огорожею. Там консультанти вчать працювати з електроінструментом.

— Наше завдання не тільки продати інструмент, — каже директор відділу закупівлі Роберт Клесні, 33 роки. — Якщо людина ніколи раніше не працювала з ним, консультанти покажуть, як ним користуватися.

У "Практікері" інструменти посортовані за виробниками — на одному стелажі вся продукція однієї компанії. Хоча в інших будівельних магазинах товар розміщений за призначенням — в одному кутку дрилі, в іншому — шліфувальні машини різних фірм. Таке розміщення Роберт Клесні пояснює тим, що люди найчастіше шукають інструмент певного виробника.

Ще одне нововведення "Практікера" — електронна система підбору ламінату за кольором. У відділі стоїть монітор із проекцією на умебльовану кімнату. Знизу 12 квадратиків з різними відтінками покриттів. Щоб подивитися, як виглядатиме кімната з певною підлогою, потрібно натиснути на кольоровий квадратик.

Плити з ДСП у столярній майстерні підганяють безплатно

Двері чи плити з ДСП у столярній майстерні "Практікера" підганяють безплатно. У столичних будівельних магазинах така послуга коштує від 2 до 10 грн.

У відділах гіпермаркету стоять електронні термінали, на яких можна перевірити ціну товару. Штрих-код покупець підносить до електронного віконечка й на моніторі висвітлюється назва та вартість. Це зручно, коли треба порівняти кілька схожих інструментів різних виробників. У столиці такі прилади є в деяких "МегаМаркетах" та супермаркеті "О"кей". Але жодна з будівельних мереж електронних визначників ціни не має.

У день відкриття до "Практікера" прийшло багато покупців. На стоянці біля гіпермаркету не було вільних місць.

— Раніше за технікою ходила у "Фоксмарт", що поряд із "Практікером", а будівельні матеріали купувала на базарі, — розповідає російською 50-річна Олена Федорівна з Макіївки. — А тут можна все купити відразу в одному магазині. Це зручно.

Жінка вибрала електрочайник "Сатурн" за 50 грн. У вихідні прийдуть із чоловіком по лінолеум для кухні.

35-річний інженер з Макіївки Андрій Хурдаєв купив у "Практікері" німецький дриль "Бош" і ламінат. Чоловік робить ремонт у будинку.

— Раніше по матеріали доводилося їздити в Донецьк. Тепер усе поряд, та й ціни нижчі, — розповідає Андрій.

Щоб завезти куплене додому, Хурдаєв наймав автомобіль. Можна було замовити доставку у "Практікері". Однак тоді покупки привезли б через декілька днів.

Наступного року відкриють ще чотири магазини

На німецькому сайті "Практікера" можна змоделювати майбутній будинок і підібрати матеріали для його спорудження. Можливо, через кілька років так зможуть вибирати й українські покупці, каже генеральний директор "Практікер Україна" Міхаель Трапп, 44 роки. Нині розробляють українську сторінку сайту.
Ціни на більшість товарів у "Практікері" нижчі, ніж у столичних "Епіцентрі" та "Новій лінії". Наприклад, німецький змішувач для ванни "Хансґроє Фокус Е" в "Епіцентрі" продають на 135 грн дорожче. А електролобзик "Бош" — на 29 грн.
Наступного року "Практікер" планує збудувати магазини в Києві, Харкові, Львові та Луганську. Ціни в усіх маркетах мережі будуть однаковими. Також запровадять дисконтні картки.
Магазини "Практікер" працюють у різних країнах: Німеччині, Болгарії, Греції, Люксембурзі, Польщі, Румунії, Туреччині, Угорщині. Однак асортимент товарів у них різний.
— Ми підбираємо товари, вивчивши традиції та вподобання країни, — розповідає керівник "Практікер Україна". — Це стосується кольору і фактури шпалер, матеріалу, з якого зроблені меблі чи покриття для підлоги. Ціни в кожній країні теж свої.

Зараз ви читаєте новину «У "Практікері" продають будматеріали й побутову техніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі