вівторок, 13 серпня 2019 07:34

У квартиру купують кондиціонер зі спліт-системою

— Кондиціонер став необхідністю, коли вентилятор уже не рятував від спеки, — говорить львів'янин 25-річний Віталій ШТИПУК. — Я більшість часу працюю з дому, тому комфортна температура повітря для мене дуже важлива.

Чоловік придбав настінний кондиціонер спліт-системи "Мідеа Форест ДС". Пристрій разом з установкою обійшовся в 11 тис. грн.

— Обрав його і тому, що він має режим обігріву від мінус п'ятнадцяти градусів. Отже, ним можна користуватися не один сезон, — каже Віталій. — Серед плюсів — нічний режим і функція турбо. Завдяки останній повітря максимально швидко охолоджується або обігрівається.

Кондиціонери коштують від 4 до 30 тис. грн. Зазвичай складаються із двох час­тин — зовнішнього блока, який чіпляють на стіні знадвору, і внутрішнього — ставлять у приміщенні. Також у комплекті є пульт.

Перед покупкою кондиціонера визначаються — для чого його більше використовуватимуть: обігріву чи охолодження приміщення.

— Якщо лише для охолодження повітря та обігріву до максимум мінус семи градусів, варто брати неінверторні кондиціонери, — пояснює співвласник компанії "Венкон" 35-річний Юрій Бушівець. — Їхньою найбільшою перевагою є ціна. Вона стартує від шести тисяч гривень. Якщо ж потрібна ще і функція обігріву, то необхідно купляти інверторний кондиціонер. Особливо актуальним він буде восени та навесні. Найбільша перевага — висока енергоефективність. Практично всі покупці обирають інверторні кондиціонери. Вони можуть обігрівати повітря від мінус п'ятнадцяти градусів до мінус двадцяти п'яти.

Потужність кондиціонера визначають за формулою. Сюди враховують квадратуру приміщення, кількість людей і техніки.

— Потужність вимірюють у кіловатах. Якщо кондиціонер обирають для квартири, де регулярно збирається до п'яти осіб, 100 ват множать на метри квадратні. Тобто, якщо приміщення має двадцять квадратних метрів, то отримуємо дві тисячі ват. В одному кіловаті маємо тисячу ват. Виходить, що потрібно купити кондиціонер на два кіловати. Така формула підходить для дев'яноста відсотків квартир.

Дещо потужніший кондиціонер потрібно брати, якщо квартира знаходиться на південному боці і в неї потрапляє багато сонця та тепла. Наприклад, коли є панорамні вікна або помешкання на останньому поверсі в будинку. У таких випадках метр квадратний потрібно множити на сто п'ятдесят — сто сімдесят ват.

Найпопулярнішим типом є кондиціонер зі спліт-системою. Вона складається з двох блоків, з'єднаних між собою. Один установлюють ззовні будинку, на стіну, інший — у приміщенні. Перший є конденсатором, а другий безпосередньо обігріває чи охоло­джує повітря. Така система дозволяє найбільш гучну частину — компресор — залишити на вулиці.

— Коли людина не бажає бачити жодних блоків у стелі, то купують канальний кондиціо­нер, — говорить експерт. — Після встановлення покупець бачить виключно решітки. Практично завжди його беруть для дизайнерського ремонту. Однак таке рішення коштує щонайменше вісімнадцять тисяч гривень. Існують ще підлогові кондиціонери. За своєю структурою вони схожі з настінними. Проте, якщо із перших потік холодного повітря розходиться вниз по кімнаті, то в другого навпаки. Ціна підлогових кондиціонерів починається від семи тисяч гривень.

Є ще тип кондиціонерів, який не потребує складного монтажу — мобільний. Його встановлюють на підлозі приміщення. Працює пристрій від електромережі. Для монтажу необхідно зробити отвір у стіні чи вікні. Так, нагріте повітря спеціальною гофротрубою виходитиме на вулицю. Недоліками такого типу кондиціонера є сильний шум та скупчення конденсату на підлозі.

Зараз ви читаєте новину «У квартиру купують кондиціонер зі спліт-системою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі