неділя, 17 червня 2007 16:30

У капелюшку з кокосової соломки не можна виходити під дощ

Автор: фото: reuters
  Шляпи з широкими полями і великими бантами демонстрували учасниці конкурсу ”Міс російська красуня” в Москві
Шляпи з широкими полями і великими бантами демонстрували учасниці конкурсу ”Міс російська красуня” в Москві

"У мене була панамка, але не прижилася, я її сестрі віддала, — каже киянка Тетяна Шестакова, 75 років, біля розкладки з головними уборами на столичному Житньому ринку. Показує на світлий солом"яний капелюх з ярликом "Хелен Лайн". — Сподобався он той літній в"язаний капелюшок із полями. І солідний, і від сонця добре захистить. Завтра прийду поміряти, бо сьогодні зачіска заважає".

"Хелен Лайн" — це приватна київська фабрика на вул. Фрунзе, 60. Там виготовляють близько 20 моделей літніх капелюхів із десяти видів натуральної соломки.

Директорка Олена Хатнюк, 39 років, спершу мала невелику капелюшну студію "Хелен", робила шляпи на замовлення. В її капелюшках ходили ведуча "Світського життя" Катя Осадча, моделі київських дизайнерів Вероніки Жанві та Вікторії Гресь. Торік Олена відкрила фабрику.

Найбільша стіна в кабінеті директора завішана різнокольоровими фетровими капелюхами, інша — солом"яними, з квітками-прикрасами, у кутку — дзеркало в людський зріст.

Капелюшки з маленькими полями швидко розкупили

— Це не всі моделі. Капелюшки на щодень із маленькими полями та недорогі речі швидко розкупили, — каже Валентина Огурцова, 52 роки, керівник відділу збуту. — Фірмового магазину в нас іще нема. Капелюшки фабрики продають у ЦУМі на четвертому поверсі. Щоденні коштують від 60 гривень, для виходу — від 200. Їх продають також у "Метрограді", "Квадраті", на деяких базарах.

Валентина Василівна бере до рук легкий малиновий капелюх, ніби зроблений із тонких накрохмалених ниток.

— Шляпки з кокосової соломки завжди модні. Такі капелюхи носить англійська королева. Але краще в ньому не потрапляти під зливу, не сідати на капелюх і не м"яти, — Огурцова кладе головний убір на місце. — Їх одягають на вихід — весілля, вінчання, до церкви.

Капелюхи з рисової соломки — товстіші. З віскозної — щільно сплетені, трохи блищать. В"язані капелюшки з трави мають колір сіна.

— Люди люблять квіти. Тому й прикрашаємо так cвої моделі, — додає Олена Хатнюк. — А особливий шик — коли шляпа в одному стилі із сумочкою. Наступного року виготовлятимемо їх до капелюхів.




Хелен Камінські робить панамки з рафії


У Америці і Європі продають капелюшки з волокон пальми рафії.

Перші ділові шапки з рафії на початку 80-х зробила австралійська дизайнерка Хелен Камінські.

Цьогорічну весняно-літню колекцію австралійка зробила, щоб можна було перенестися "з міста на пляж". На думку дизайнера,  модний капелюшок має підійти на всі випадки життя в місті. Тому її головні убори дуже прості. Без усяких незручних конструкцій, шалей і брошок. Ширина полів — 8–12 см.

Бутики Хелен Камінські популярні в США, Японії, Канаді, Тайвані, Франції, Великій Британії та Німеччині. Капелюшки з рафії в інтернет-магазинах коштують від $288.

Пляжні моделі продають по 10 гривень

На столичні ринки капелюшків із натуральних матеріалів завозять мало.
— У нас було кілька капелюхів із натуральної соломки по 75 гривень. Їх на початку літа купили, — каже продавець головних уборів на базарі біля столичного метро Шулявська Світлана Андросова, 33 роки. — Це дорогий товар для ринку. Тому беремо 1–3 штуки. Хоч жінки зараз часто запитують вироби з натуральних матеріалів.
На Святошинському базарі торгують тільки пляжними штучними капелюхами, вибір небагатий. На вході до ринку разом із жіночими трусиками й бюстгальтерами їх продають по 10 грн.
Чимало ділових капелюхів на розкладці Житнього ринку. Найдорожча модель із кокосової соломки коштує 250 грн, пляжна зі штучної — 10 грн.
— До мене підходять ефектні дами з невеликим достатком, але гарним смаком. Купляють капелюхи від 18 до 100 гривень, — каже продавщиця розкладки. — Іноді й до тридцяти моделей приміряють, щоб вибрати одну. Найважче вибрати капелюх тим жінкам, яким усе личить.

Зараз ви читаєте новину «У капелюшку з кокосової соломки не можна виходити під дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі