вівторок, 11 вересня 2007 16:13

У дорогу продавці радять валізи на колесах

Киянин Сергій Дашкевич, 35 років, кілька місяців тому купив дорожню валізу на коліщатках на Троєщинському ринку. Віддав за неї 350 грн.

— Я обирав валізу під розмір багажника мого авто "Ауді ТТ", — каже Дашкевич. — Колір для мене не був принциповим, але купив менш марку — чорну. Правда, не хотів брати зі шкірозамінника, щоб не потріскалася. Обрав тканинну.

Директор магазину "Бег хауз" ("Будинок сумки") на Подолі Володимир Костовецький, 60 років, у дорогу теж пропонує купувати валізи на колесах.

— Навіщо обривати руки, якщо можна провезти, — пояснює  Володимир Петрович. — Єдине, що важливо, — це матеріал, із якого пошита валіза.

На літо продавець радить брати тканинні, а на осінь та зиму — зі шкірозамінника, вінілу. Каже, тканинну від бруду відчистити складно, а ось вінілову валізу можна протерти вологою ганчіркою.

— Цей шкірозамінник не боїться 15-градусного морозу, — чоловік тре рукою бежеву вінілову валізу, на якій намальована карта світу,  — холодніше в наших краях буває рідко. У цієї сумки дві ручки, — продавець показує внутрішню, металеву. — Якщо за неї витягати величезну валізу в потяг, то ручка може й погнутися. Треба брати за бокову. На сходах таку сумку теж краще нести, а не везти, бо відваляться колеса.

На сходах сумку з коліщатками краще нести

Продавець каже, що спортивні наплічні сумки прямокутної форми як дорожні використовували ще за радянських часів.

— Колись то було модно, — веде далі чоловік. — А зараз з"явилися елегантніші сумки, — демонструє наплічну трапецієподібну червоно-сіру. — Спортивні сумки у нас часто беруть сезонні робочі. Їм потрібна цупка й не марка, — сміється він. — Якщо людині потрібна сумка для кількаденних відряджень, можна обійтися й без коліс. Тоді варто брати наплічну.

Спортивні сумки виготовляють із тканини "шестисотки" чи з тканини на основі нейлонових ниток. Продавець переконує, що вони не пропускають вологи, їх легко прати.

— Як варіант, у дорогу можна взяти рюкзак, — каже Володимир Костовецький. — Для мами з дитиною це зручно. Рюкзак вивільняє руки.

Продавець радить купляти сумки вітчизняного виробника. Бо повернути гроші за браковану річ іноземної компанії практично неможливо. У "Бег хауз" на всі сумки дають двотижневу гарантію.

Найдешевші у магазині спортивні сумки — 27–45 грн. Валізи на колесах коштують понад 200 грн, великогабаритні дорожні рюкзаки — від 80 грн. На столичних базарах такі моделі на 20–80 грн дорожче.

Великих шкіряних валіз не буває

У мережі магазинів "Робінзон" (бул. Лесі Українки, 24, ТЦ "Комод", ТЦ "Олімп", універмаг "Україна") продають дорожні сумки бельгійської фірми "Сансонайт". Валіза коштує від 1,5 тис. грн. Cереднього розміру на коліщатах — 2–3 тис. грн.
— Сумки цієї фірми виготовляють із поліестру й поліаміду з різноманітними покриттями — тефлоновим, наприклад, — каже Ірина, адміністратор магазину на бул. Лесі Українки. — Ці тканини не пропускають вологи, легко чистяться й не вигоряють на сонці.
Великих валіз із шкіри у магазині немає.
— Узагалі, великих шкіряних валіз не буває, — твердить Ірина. — Ви уявляєте, що буде з такою валізою, якщо її здати в багаж?
Мінімальна гарантія на сумки "Сансонайт" — 3 місяці. На деякі дають і довічну.

Зараз ви читаєте новину «У дорогу продавці радять валізи на колесах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі