вівторок, 03 липня 2007 18:08

Турецька та індійська махра вважається якісною

Добрий махровий рушник швидко всмоктує вологу і не твердіє після прання. Щоправда, на етикетках про це нічого не пишуть. Якісний виріб треба обирати за кількома ознаками.

На якісному рушнику обов"язково є лейба, де вказано країну-виробника та правила догляду. Деякі країни славляться якісною махрою, тому можна обирати рушник навіть за країною, вважає 39-річна Олеся Капітенко. Вона завідує магазином "Домашній текстиль" біля столичної станції метро Святошин.

— Непогані турецькі та індійські вироби. Їх роблять з бавовни, іноді додають трохи віскози. Вони чудово всмоктують воду і швидко сохнуть, — Олеся легенько шкрябає турецький жовтогарячий рушник.

Популярністю в покупців користуються рушники з натуральних ниток. Наприклад, на 100% з бавовни. Але такі служать недовго. Після кількох десятків разів у пральній машині натуральні рушники рвуться. Вироби з невеликим вмістом синтетики витримають довше.

Але рушник із домішками стає жорсткішим. Ним гірше витиратися, він  повільніше всмоктує вологу. Синтетики має бути не більше 20%. Перевірити це можна, пожмакавши рушник біля вуха. Якщо скрипить — поліестеру дуже багато. Продавці столичних магазинів кажуть, що виробів із синтетичними нитками майже не купують.

— Перевірити якість рушника можна в магазині. Пальцями посмикайте за петельки. Тільки легенько, щоб не повитягати самі петлі. І щоб не бачив продавець, — шепоче, усміхаючись, Олеся Капітенко. — У пальцях не має залишатися ворсинок. Хіба що зовсім трохи.

37-річна Катерина Щекавицька, продавець на базарі біля київської станції метро Харківська, вважає, що махра на рушнику має бути однакової довжини. А ще м"якою і приємною на дотик.

— Добрий рушник не тхне хімією. Якось хазяйка привезла китайські. Від них так несло, що жодного не купили, — розповідає Катерина. — Звертайте увагу й на колір. Добре, коли виріб пофарбований рівномірно.




Банні рушники продають по 50 гривень


На столичних базарах та ятках продають турецькі та іранські махрові вироби. Невеликий рушник для обличчя коштує 35–45 грн. За банний просять 50–70 грн. Великі пляжні рушники коштують 70–80 грн. Із синтетичними домішками продають дешевше. Рушники українського виробництва пропонують фірми "Руно" і "Ярослав". Середній махровий виріб обійдеться у 25–30 грн. Великі рушники коштують 50–60 грн.

Тонкий виріб швидко сохне

— Торік купила махровий рушник для пляжу. Товстенький, лежати на ньому м"яко. І коли вітер дує, його не зносить. Але погано, що він дуже довго сохне, — ділиться 29-річна киянка Мирослава.
Вона має чотири турецькі рушники — два тонкі і два щільні. Усі на 100% із бавовни. Однаково швидко всмоктують вологу, але тонкі висихають удвічі швидше.

Зараз ви читаєте новину «Турецька та індійська махра вважається якісною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі