понеділок, 26 жовтня 2020 07:55

Теплицю закладають у листопаді

Автор: AGRAR.COM.UA
  Теплиці з полікарбонату ставлять на бетонний ­фундамент, роблять напівкруглими. Так світло потраплятиме всередину протягом усього дня і за рахунок невеликого об’єму менше втрачатиметься тепла
Теплиці з полікарбонату ставлять на бетонний ­фундамент, роблять напівкруглими. Так світло потраплятиме всередину протягом усього дня і за рахунок невеликого об’єму менше втрачатиметься тепла

— Сусіди дивувалися, що ставлю на городі теплицю, — каже 49-річний В'яче­слав Гордійчук із міста Жашків Черкаської області. — А коли зібрав із неї гарний урожай, то й собі почали облаштовувати.

В'ячеслав Дмитрович вирощує городину в теплицях. Першу 4 на 4 м поставив 15 років тому.

— Тоді робив усе по-простому, — розповідає. — Забив у землю соснові бруски, скріпив їх рейками, обтягнув плівкою. Першого року зібрав із парника гарний урожай. Наступного — каркас поправив, бо похилився, деякі рейки почорніли. Плівку замінив на міцнішу, зробив вікна для вентиляції. Простояла майже три роки, доки бруски над землею не згнили. Замінив їх на ясенові, що знизу просочив оліфою та переробом (спрацьована моторна олива. — ГПУ).

Торік чоловік побудував нову теплицю.

— Ця вже розміром 5 на 10 метрів, на бетонному фундаменті, — говорить Гордійчук. — Каркас металевий, обшита полікарбонатом, є спеціальні вентиляційні вікна, двері. Всередині зробив крапельний полив, доріжку по центру засипав щебенем. Урожаю зібрав більш як із 10 "соток" городу. А головне — обробляти теплицю в кілька разів простіше.

— Вирощувати городину на відкритому ґрунті важко, дорого та неефективно, — каже садівник 48-річний Василь Мироненко з міста Кам'янець-Подільський на Хмельниччині. — Вигідно, якщо займатися цим професійно і постійно.

— Змінився клімат, навіть синоптики не можуть передбачити погоду, — продовжує Василь Миколайович. — Україна раніше була в помірному кліматичному поясі, зараз за всіма ознаками має різкоконтинентальний. Перепади температури протягом доби можуть сягати 20 градусів — на світанку 10 градусів вище нуля, в обід — 30. Різко стрибає атмосферний тиск. То тижнями посуха та суховії, то місяцями заливають дощі. Для рослин це погибель.

Разом із кліматом змінилися шкідники.

— Множаться комахи, хвороби рослин, — продовжує Василь Мироненко. — Їх уже не бере хімія. Для гарного урожаю город треба щотижня обробляти від хвороб, шкідників, удобрювати, обсапувати, поливати. Мішок картоплі стане золотим. Про якусь екологічну чистоту мовчу. У морквині є вся таблиця Менделєєва.

Радить вирощувати городину в теплиці.

— По-перше, це легше, — додає Василь Миколайович. — Не треба все літо з сапою спину гнути. Оброблювальна площа менша, земля не забивається дощами в камінь, не висихає в кістку. По-друге, економніше. Пестицидів і добрив іде менше, бо вітер не розвіює, від сусідів шкідливі комахи не налітають. На полив витрачатимете не кубометри води, а відра. Поливати треба не часто, бо ж не висихає швидко. І головне — за городину ніколи не переживаєте. Їй не страшна спека, злива, град або поривчастий вітер. Усе під захистом.

— У теплиці з кожної рослини можна витиснути по максимуму, — каже садівник 60-річний Олександр Шуляк із міста Біла Церква Київської області.

Вирощує городину в теплиці розміром 5 на 10 м.

— Не треба садити помідори, огірки чи капусту десятками, — говорить Шуляк. — Для родини вистачить п'ять кущів ранніх сортів томатів і п'ять — пізніх. Родять по кілька місяців поспіль аж до грудня. Так само огірків, моркви чи капусти. По кілька рядків удосталь.

Теплицю радить закладати в листопаді, доки немає великих морозів.

— Тоді менше роботи по господарству, не так відволікаєшся. Є час, щоб нормально протравити землю, — каже Олександр Дмитрович. — Раджу одразу не робити великої й дорогої ­теплиці. На перший-другий рік можна просту з брусків і плівки. А коли зрозумієте, скільки треба площі, облаштовуйте велику.

Теплицю роблять заввишки до 2 м. Кріплять двері, на протилежних стінах під стелею ставлять вентиляційні вікна. Під грядки закладають змішаний ґрунт, торф і перегній. Попередньо знищують у ньому насіння бур'янів і личинки шкідників.

— Із нашими теплими зимами в лютому можна висаджувати редис, — каже Олександр Шуляк. — І всі культури садити на місяць-два раніше, ніж у відкритий ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Теплицю закладають у листопаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі