понеділок, 21 вересня 2020 07:50

Теплі батареї економлять газ

Автор: MIR-ZHKH.RU
  Чавунні батареї дорожчі, важчі та складніші в обслуговуванні, ніж алюмінієві чи біметалеві. Виробники не виготовляють їх традиційної форми, популярної за часів Радянського Союзу. Створюють дизайнерські — для оформлення інтер’єрів стилю бохо чи класики
Чавунні батареї дорожчі, важчі та складніші в обслуговуванні, ніж алюмінієві чи біметалеві. Виробники не виготовляють їх традиційної форми, популярної за часів Радянського Союзу. Створюють дизайнерські — для оформлення інтер’єрів стилю бохо чи класики

— Замінив старі чавунні батареї на алюмінієві й одразу помітив, наскільки менше палимо газу, — каже 40-річний Олександр Накоп'юк із міста Жашків Черкаської області. — Під час ремонту постійно шкодував, що вкладаю гроші в те, що й так працює. Але за рік повернув витрачене.

Олександр із родиною живе у 40-річній хаті площею 120 кв. м. Опалюють її газом. Мали старий котел, система опалення була зроблена з 2-дюймових металевих труб, стояли чавунні радіатори.

— Позаторік поміняв котла на сучасного. Поставив насос, замість старих труб змонтував тонкі пластикові, сховав у стіни.

Не хотіли вішати старі батареї. Перефарбовувати теж, й так шарів 30 було. Подивилися в магазинах на алюмінієві. Виявляється, недорогі, бо роблять із біметалу — сталі й алюмінію. Купили низькотемпературні. Трохи дорожчі за звичайні, але того варті. Раніше котел грів воду до 80 градусів, зараз вистачає і 50. В хаті комфортніше. Батареї не розпечені, не сушать повітря, не палять вазони на підвіконнях. І не страшно, що дитина вхопиться.

Стіну за радіаторами чоловік утеплив зсередини екструдованим полістиролом завтовшки 2 см. Зверху зашпаклював і поклеїв шпалери.

— Раніше в зимовий місяць напалювали по 600 "кубів", зараз вкладаємося у 250, — говорить Накоп'юк.

— Навіть нову хату можна зробити економнішою, якщо надати значення деталям, — каже киянин 46-річний В'ячеслав Пасічник, монтер опалення. — Зараз труби паяють усі майстри. Проте лише одиниці роблять професійно, враховують деталі, знають особливості матеріалів.

Радить, на що звертати увагу при монтажі опалення. Типова система складається з котла, насоса для води, пластикових магістральних труб і радіаторів.

— Найголовніше — газовий котел. Що сучасніший, то економніший та ефективніше використовує паливо. З турбіною простіші. Не потребують димаря, можна вішати на стіну. Але за однакових обставин споживають більше газу за безтурбінні атмосферні. Бо якщо надворі сильний вітер, то турбіна дужче роздуває полум'я, щоб не потухло. Теплообмінник надійніший чавунний, а не сталевий.

Потужність котла обирають залежно від опалювальної площі. За висоти приміщення до 3 м 1 кВт потужності пристрою обігріває до 10 кв. м. На будинок площею 120 "квадратів" беруть котел не слабше 12 кВт.

— Краще потужніший, — додає Пасічник. — Щоб працював не в напряг, і навіть на фітілі грів воду. Хату отопить і слабший, але при цьому спалить більше газу, бо аж гудітиме під час роботи.

Діаметр магістральних труб обирають залежно від протяжності від котла до батарей.

— Насос розжене воду і по найтонших 16-міліметрових, — продовжує Пасічник. — Але напружуватиметься, швидше зноситься. Краще взяти товщиною 20 міліметрів. Ціна не набагато більша. Не купуйте дорогі скловолоконні, суперміцні, товстостінні, розраховані на шалений тиск. При правильному монтажі навіть найдешевші китайські труби служать десятиліттями. Їх ховають у стіни чи підлогу. Головне — обгорнути в утеплювач міролон. Так тепло не втрачатиметься на шляху від котла до радіаторів. І штукатурка не потріскається від постійного розширення чи звуження труб.

Радить, на що звертати увагу при виборі радіаторів опалення.

— Не сильно зважайте на рекомендації продавців, — говорить В'ячеслав Пасічник. — Їм головне продати те, на чому більше заробляють. А добре служать і недорогі. На довговічність системи впливає якість кранів, згинів, правильність монтажу, м'якість і чистота теп­лоносія — води.

Батареї опалення мають різну потужність. Їх обирають із таким же розрахунком, як і котла: 1 кВт потужності пристрою на 10 кв. м опалювальної площі. Це за висоти приміщення до 3 м і невеликій площі вікон.

— Теплі батареї — це радіатори з низькою температурою носія, — продовжує Пасічник. — Можна брати звичайні, але потужніші. Наприклад, на кімнату площею 10 "квадратів" — 3-кіловатну батарею. Така віддаватиме необхідну кількість тепла за нижчої температури. А що менша різниця між температурою в кімнаті й води в системі — то ефективніше використовується паливо. Такі батареї не сушать повітря, безпечні. У системі менше накипу.

Зараз ви читаєте новину «Теплі батареї економлять газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі