Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2007 15:11

Техогляд електроінструмента роблять кожні півроку

Автор: фото: Cергій БУРКОВСЬКИЙ
  Майстер сервісного центру ”Майстер інжиніринг” Микола Литвиненко міняє мастило, стартер і підшипники в ударному дрилі ”Старк”. Такий ремонт у сервісній майстерні коштує 150 гривень
Майстер сервісного центру ”Майстер інжиніринг” Микола Литвиненко міняє мастило, стартер і підшипники в ударному дрилі ”Старк”. Такий ремонт у сервісній майстерні коштує 150 гривень

Німецький електродриль "Бош" електрик Олександр Божик, 41 рік, купив два роки тому. Продавець господарчого ринку, що на столичній вул. Юності, виписав йому товарний чек. Два місяці тому почала западати кнопка пуску.

— Якраз мав закінчити два об"єкти,— каже Олександр.— Повіз ремонтувати на Лісовий ринок.

Ремонтник пообіцяв справити дриль за день. За роботу просив 120 грн. Наступного дня Олександр Божик прийшов забирати інструмент. Перевірив якість ремонту. Кнопка не западала, але дриль не вмикався.

— За такий ремонт я відмовився платити, — веде далі. — Поніс у сервісний центр. Знайомий якось носив дриль на фірму "Майстер інжиніринг". Полагодили за два дні, ще й дали півроку гарантії. Тому я теж поніс свій інструмент туди.

— Найдешевший ремонт — заміна щіток, патрона, шнура — коштує 18 гривень, — пояснює керівник сервісного центру Владислав Калиновський, 30 років. — Заміна кнопки також вважається нескладним ремонтом. Таку поломку усунемо того ж дня. Однак улітку, буває, треба чекати кілька тижнів. Не має значення, де куплено інструмент — у магазині чи на базарі. Головне, щоб був гарантійний талон і товарний чек.

У сервісному центрі Божику поміняли стартер. Узяли 150 грн. Складний ремонт коштує до 200 грн. Якщо запчастину треба замовляти із заводу, доведеться чекати місяць. Майстерні дають гарантію на замінені деталі.

Весь інструмент раз на півроку треба приносити на техогляд, радить керівник сервісного центру. Щоб замінити мастило й перевірити механіку. Але зазвичай цією рекомендацією нехтують.

Інструмент на гарантії (вона становить 1–3 роки) ремонтують безкоштовно. На гарантійне обслуговування в основному приносять електрокосарки і то восени, коли вони відпрацювали сезон.

— Найчастіше інструмент виходить із ладу з вини споживача, — каже директор столичної компанії "Інструмент-сервіс" Андрій Климович, 37 років. — Кожен прилад має робочий ресурс. Якщо побутовий використовувати замість професійного, він дуже скоро вийде з ладу. Якщо інструмент на гарантії зламається з вини власника, за ремонт він муситиме платити.

Одна з причин поломок — застосування інструмента не за призначенням. Дрилем можна робити невеликі отвори в бетонній стіні. Для обширного ремонту краще купувати справжній перфоратор.

— Японські ударні дрилі мають функцію свердління з ударом, але не більше 10 хвилин на годину,— каже заступник керівника сервісного центру компанії "Елін" Олександр Дмитрук, 27 років. — Цей інструмент працює переважно в режимі свердління, а не удару.

Щітки у дрилях, перфораторах і відбійних молотках "Хітачі" в майстерні "Елін" замінять за 17 грн. Перше техобслуговування і зміну мастила зроблять за 59 грн. Якщо ремонт потребує розбирання корпуса — дорожче.

— Японці дають один рік гарантії, — каже Олександр Дмитрук. — Якщо "полетить" якір чи стартер, замінимо безкоштовно.

На огляді визначають причину поломки — через заводський брак чи з вини власника. Згорілі деталі вкриті сажею. Зношені щітки і шестерні свідчать про інтенсивне користування приладом.

— Побутовим електроінструментом бажано користуватися не більше 20 годин на місяць, — пояснює Владислав Калинович. — Професійне приладдя також має ресурс — 200 годин на місяць.


Де роблять гарантійний ремонт у столиці


 фірма
торговельні марки  
 Майстер інжиніринг
вул. Гайдара, 54
 "Атіка", "Бош", "Блек-ен-декер", "Грунтек", "Деволт",
"Скіл", "Старк", "Спаркі", "Метабо", "Макіта"
 Інструмент сервіс
вул. Братиславська, 14б
 "Блаукрафт", "Ейнхель", "Інтерскол", "Клаус", "Маркіс", "Мастермак", "Спаркі", "Ребіт", "Універсал", "Тандем"
 МІН
вул. Глибочицька, 33/37
 "Бош", "Скіл", "АЕG"
 Елін
вул. Бажова, 9а
 "Хітачі", "Бош", "Макіта"
 Ткаченко
Голосіївський просп., 106
 "DWT", "Штерн", "Клатронік"
 SBM-група
вул. Вишгородська, 50
 "Борт", "Де форт", "Стомер", "Гранд-М"


Приладдя зручно перевозити у пластиковій скрині


Свій ручний інструмент киянин Олександр Назарчук, 35 років, тримає у пластикових валізах. Купив їх у будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на столичній вул. Братиславській.

— Раніше складав приладдя в полотняну торбу, — каже чоловік. — Але возити в ній на дачу дуже незручно. От і почав шукати щось краще. У магазині спершу звернув увагу на квадратні металеві скрині. Але вони занадто громіздкі. В електричці з такою скринею їхати важко.

Назарчук купив скриню "Патрол" за 36 грн завдовжки 40 см.

— У кришці скрині два відділення для цвяшків і шурупів під пластиковими кришечками, — розповідає Олександр.— У самій скрині досить місця для молотка, плоскогубців, викруток, ключів і долота. Для роботи на дачі цього вистачає.

Зараз ви читаєте новину «Техогляд електроінструмента роблять кожні півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути