середа, 27 серпня 2008 16:00

Танцювальні костюми шиють з біфлексу

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Для кожного конкурсного виступу танцюристи, як правило, шиють новий костюм. Тканину вибирають яскраву та еластичну — вбрання має облягати фігуру. Жіноче взуття обов’язково з підборами
Для кожного конкурсного виступу танцюристи, як правило, шиють новий костюм. Тканину вибирають яскраву та еластичну — вбрання має облягати фігуру. Жіноче взуття обов’язково з підборами

"У танцювальній сукенці кожна дівчина відчуває себе принцесою, — запевняє киянка 24-річна Зоряна Бєлова. Жінка з 9 років займається латиноамериканськими танцями. — У дитинстві про блискучі, напівпрозорі шати і блискучі черевички на підборах мріють усі дівчата. Я через травму хребта не змогла займатися спортивними танцями. Однак для себе бігаю в танцзал. Щоразу, коли одягаю танцювальний костюм, перехоплює подих".

Любителям фахівці радять тренуватися в трико, туфлях або чешках.

Більшість спецодягу шиють із біфлексу. Матеріал добре пропускає вологу і не сковує рухів під час танцю. Зручна форма — наче друга шкіра, говорить Бєлова.

У столиці є мережа магазинів "Все для танців". Тут початківці й професіонали можуть підібрати взуття, форму для репетицій, пов"язки для волосся, шкарпетки. Або пошити на замовлення танцювальний костюм.

Купальники-трико різних кольорів у магазині на вул. Пушкінська, 11, для дівчат віком 5–7 років коштують від 40 грн, для підлітків — 60, для дорослих — 70. До купальника можна підібрати коротку спідницю з еластику ціною 30–40 грн.

— Для бальних танців важливе взуття, — говорить Леонід Богданов, 23 роки, тренер танців столичного спортивного клубу "Амаделіо". — Його шиють за танцювальною колодкою. Воно міцне ззовні, але зсередини має м"яке покриття, що цупко тримає ногу. Підошва бального взуття м"яка й шорохувата. Це оброблена й вивернута шкіра. Перед виходом на сцену її натирають щіточкою — щоб підошва була ворсистою й не ковзала на паркеті.

Зовнішня поверхня танцювального взуття гладка, камінцями й бантиками її не прикрашають. Прикраси можуть зачепитися за костюм і зашкодити виконанню танцювальних фігур.

Прикраси можуть зачепитися за костюм

У столичному магазині "Балеринка", що на вул. Артема 37–4, жіночі черевички для бальних танців коштують від 100 до 600 грн. Босоніжки для латиноамериканських — від 80 до 370. Чоловічі "джазівки" для спортивних танців продають від 90 грн. Туфлі для бальних — 140–530. Взуття для жінок — різних кольорів і відтінків. Для чоловіків — біле й чорне, лаковане та нелаковане.

— Коли танцюрист швидко рухається і виконує складні фігури, може вивихнути ногу або порвати зв"язки. Танцювальне взуття практично усуває вірогідність травм на паркеті, — каже Богданов.

За словами тренера, дівчата часто купують взуття на розмір менше. Коли танцюють навшпиньках і тягнуть носок, воно не тисне, а нога здається тендітнішою.

Продавцям у спеціалізованих танцювальних магазинах можна лишити свій контакт. Коли в асортименті з"явиться потрібна модель чи розмір, вони зателефонують клієнтові.

На полицях магазинів є плетені гетри для репетицій. Модель зроблено на половину стопи, п"ята відкрита, довжина до литки. Ціна — 45–75 грн.

— На репетиціях спочатку розігрівають м"язи, — пояснює Леонід Богданов. — Гетри зберігають тепло й не дають м"язам охолоджуватися під час зупинок.

У спеціалізованих магазинах костюмів не продають. Їх шиють на замовлення, по фігурі танцюриста. Тканину вибирають із блискучою поверхнею. Прикрашають жіночі сукні стразами Сваровські, інші камінці не блищать. Щоб оздобити коротеньку сукенку, кравці використовують щонайменше 2 тис. камінців.

Зараз ви читаєте новину «Танцювальні костюми шиють з біфлексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі