пʼятниця, 04 листопада 2011 06:45

Суперклей псує підошви взуття

34-річний Ігор Бадрак з Вінниці збільшує зимові чоботи на півтора розміру в довжину і на один — вшир.

— Найчастіше розтягую жіноче взуття. Жінки купують тісні туфлі і черевики, сподіваються, що воно подасться. Щоб розтягнути вдома, всередину ллють горілку чи спирт, та від цього шкіра спарюється і стає дерев'яною.

У майстерні Бадрака — кілька пристроїв, на яких зафіксовані жіночі та дитячі зимові чобітки. Для кожного розміру є металеві колодки. Такі самі і для регулювання підйому.

— Спочатку чоботи чи туфлі намочую у теплій воді, а потім ставлю на апарат, правильно закріплюю. В такому положенні вони мають сохнути дві доби. Наскільки потягнуться, залежить від якості шкіри. Найкраще піддається свиняча. Вона груба і має запас прочності, добре носиться після розтягування.

Розтягування коштує 30 грн. Кілька років тому Бадрак працював на вінницькому протезному заводі, там навчився також укорочувати взуття.

— Один раз зменшував чоботи з довгим носком. Вони сильно звужувалися і пальцям було тісно. Вкоротив майже на два розміри, а потім перешив носок на круглий.

Щоб якісні чоботи служили три сезони, за ними треба правильно доглядати.

— Не варто щодня мастити взуття кремами. Достатньо протирати вологою тряпочкою, бо всі креми на спиртовій основі сушать шкіру. Вона тріскається і розслоюється. Але найбільша проблема сучасної обуві — суперклей. Люди ллють його цілими тюбиками на підошву, клеять замки, застібки. Суперклей затвердіває і робиться як скло. Після цього чоботи можна лише викинути, бо відшкрябати та переклеїти неможливо. А повторно на цей клей нічого не чіпляється.

Зараз ви читаєте новину «Суперклей псує підошви взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі