понеділок, 18 лютого 2008 15:17

Сухою штукатуркою вирівнюють стелі з невеликим перекосом

43-річний киянин Андрій Дніпровський взявся робити ремонт у двокімнатній квартирі на Троєщині. Вирішив вирівняти стелю у великій кімнаті та повісити люстру з крапельними лампочками. Крім того, замінити лінолеум і поклеїти шпалери.

Спочатку Дніпровський хотів зробити натяжну стелю. Бачив таку вдома у свого колеги: у покритті з синьої клейонки, під колір неба, сховані маленькі світлодіодні лампочки. Коли увечері вмикаєш світло, створюється ефект зоряного неба. Така стеля в кімнаті площею 14 кв. м коштує 3,5 тис. грн. Для Андрія це видалося дорого, він вирішив шукати інший варіант.

Сусід Дніпровських, Олександр Ковтун, восени теж закінчив ремонт. Запросив майстрів, які вирівняли стелю за допомогою штукатурки. Андрій взяв їхні координати та подзвонив подружжю Титових — Віталію й Олені. Домовився платити по 35 грн за кв. м штукатурки.

— Я розпитав про ціни. Для такої роботи це недорого, — розповідає Андрій. — Мій старший брат ще торік платив по десять доларів, тобто 50 гривень за метр.

Домовився платити по 35 гривень за квадратний метр

У квартирі Дніпровських майстри змили стару побілку, зачистити та поґрунтували стелю. Між стиками плит, де були великі тріщини, ремонтники розширили заглиблення, щоб ґрунтовка глибше проникла. Потім заповнювали великі щілини марлею. Знову ґрунтували та штукатурили.

Титови порадили господареві турецьку штукатурку "Сатенгіпс". Це середній за якістю та ціні матеріал. Майстри постійно працюють із ним.

Мішок "Стенгіпсу" на 25 кг коштує 37 грн. Стільки ж "Церезіту"  — 45 грн. Щоб добре вирівняти стелю, потрібно штукатурити в кілька шарів в"язкою сумішшю. Для кімнати площею 14 кв. м Дніпровському знадобилося п"ять мішків штукатурки.

Стелю Титови вирівнювали понад тиждень. Щоб штукатурка добре трималася та не відпадала, поверхню спершу кілька разів ґрунтували. Кожен шар сохнув два дні. Штукатурку теж наносили двічі. Її треба було покласти завтовшки сантиметр, а дозволений шар "Сатенгіпсу"  — 0,5 см.

— Думав, буде багато бруду, — говорить Андрій. — Та майстри постелили на долівку поліетиленове покриття. Та й штукатурка в"язка, тому сміття було небагато.

Вирівнювання стелі Дніпровському обійшлося в 900 грн — робота майстрів із вартістю матеріалів.


Натяжна стеля не краде простору


Вирівняти стелю сухою штукатуркою можна не завжди. Якщо поверхня дуже крива, краще скористатися гіпсокартонними плитами або зробити натяжну стелю з водонепроникної плівки.

— Натяжна стеля вважається найбільш оптимальним матеріалом, коли вирівнюють великий перепад, — каже столичний будівельник Василь Василенко, 43 роки. Її кріплять на тонкі профілі до стін, тому вона не краде простір. Клейонка водонепроникна та міцна. Якщо квартиру затоплять сусіди, це покриття витримає.

Торік Василенко допомагав киянину Михайлові Старовойтенку вирівнювати стелю у "хрущовці" на Нивках. Поверхня була дуже крива, перепад — до 10 см. Вирівняти її сухими сумішами не вийшло б. Бо штукатурку можна наносити товщиною не більше як два сантиметри. Товщий шар — відпаде.

— У Михайла стеля невисока, — говорить Василенко. — Монтувати підвісну конструкцію він не хотів, бо вона забрала б понад п"ять сантиметрів висоти. А натяжна стеля кріпиться до профілів товщиною п"ять міліметрів. І плівка тоненька.

Натяжну стелю Старовойтенку змонтували за три години. Чоловік вибрав світлу клейонку без малюнка. За кімнату в 15 кв. м заплатив близько 3 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Сухою штукатуркою вирівнюють стелі з невеликим перекосом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі