середа, 08 серпня 2007 17:24

Сучасний газовий котел вимикається сам

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  У столичній компанії ”Інвесттехнопром” показують, як регулювати потужність парапетного котла фірми ”Атон”
У столичній компанії ”Інвесттехнопром” показують, як регулювати потужність парапетного котла фірми ”Атон”

З кінця 80-х минулого сторіччя в багатьох селах провели газ. Установлені двадцять років тому газові котли вже зносилися. Тому останнім часом люди часто міняють старі опалювачі на сучасні. У фірмах, де продають таке обладнання, розповідають: пік продажу припадає на серпень–жовтень. Люди починають готувати хати до зими.

85-річний Денис Марченко з села Старосілля Черкаської області встановив газовий котел "Пламя-1" двадцять років тому. Тоді газифікували їхнє село. Хата у чоловіка — десь 60 кв. м. Стелі невисокі — до 2,5 м. За 15 років на котел не було жодних нарікань. Навіть у найхолодніші зими він працював на половину потужності. Але кілька років тому донька Уляна помітила, що котел почав "їсти" вдвічі більше газу. Його стали вмикати на повну.

Сільські газівники сказали, що час замінити опалювач. 70% тепла йде в димохід. Ремонтувати немає сенсу. Виробники котлів дають 15 років гарантії при правильній експлуатації. Старенький прилад Дениса Марченка відслужив свій термін.

Уляна живе у Києві. Жінка вирішила пошукати у столиці недорогий і надійний котел із сучасною системою захисту. Батько вже старий, має проблеми з зором. Тож постійно наглядати за котлом не може.

— Радянський найкраще замінити на підлоговий котел "Проскурів", — каже 35-річний Валерій Тарасенко зі столичної фірми "Сага". Компанія продає котли "Маяк" і "Проскурів". — За розміром він такий, як були радянські, переварювати трубу не треба. У цих котлах стоїть німецька автоматика.

В усіх сучасних котлах є електронний контроль подачі газу. Коли гасне пальник чи зменшується тиск у газовій трубі, автоматика вимикає прилад. Запалювати його сірником, як раніше, не потрібно. Поряд із регулятором температур є кнопка електрозапальниці.

Навіть найпотужніший пристрій не зможе нагріти будинок із протягами

— Для не дуже теплої хати на 60 "квадратів" вистачить котла на 7 кіловат, — каже Валерій Тарасенко. — "Проскурів-6", на 6 кіловат, може виявитися заслабким, не обігріє хату. А у "Маяка" найменший підлоговий котел на 10 кіловат. Він коштує 1550 гривень.

Виробники котлів "Маяк" і "Проскурів" дають 2,5 роки гарантії. Але підключенням фірма-продавець не займається. Доведеться шукати місцевих майстрів.

Подруга Уляни Денисівни, Лідія Нероззнак, восени минулого року міняла старий котел. Хата у неї приблизно така сама, як у Марченків. Підлоговий котел "Атон" на 10 кВт їй привезла з Києва донька Олена. Купувала його через Інтернет. За котел і доставку заплатила 1600 грн. Сам котел невеликий. У порівнянні зі старим — удвічі менший. Уляні Денисівні опалювач сподобався.

Такі котли заводу "Атонмаш" (раніше він називався "Красилівський машинобудівний завод") продає фірма "Інвесттехнопром". У її столичному офісі жінці сказали, що компанія має представників у кожному регіоні. Можна зателефонувати до Черкас — звідти привезуть і підключать новий прилад.

— Котел треба брати з розрахунку один кіловат на 10 квадратних метрів, — радить технічний директор "Інвесттехнопрому" Станіслав Маковський, 29 років. — Крім площі будинку, варто подивитися з якого матеріалу зроблений дім, чим утеплений. Навіть найпотужніший пристрій не зможе нагріти будинок із протягами.

Утеплення стін, вікон і даху має важливе значення для ефективного використання опалення. Теплим називають дім, у якому стіни у дві цегли, а вікна — у дві рами з утепленням. Холодний дах теж краде тепло.

У районах, де на сильний мороз зменшують тиск газу, продавці радять купувати котли більшої потужності, ніж потрібно за розрахунками. Тоді при зниженні тиску в трубі котел не вимкнеться.

— Один чоловік купив на 70 "квадратів" котел на 16 кіловат — удвічі потужніший, ніж потрібен для такого будинку, — згадує Станіслав Маковський. — За кілька місяців поскаржився, що взимку в будинку все одно було холодно. Чоловік прибудував скляну опалювану веранду на всю ширину будинку. Вона і "крала" тепло.

У хаті Дениса Марченка у вікнах стоять подвійні рами, утеплені поролоном. Маковський порадив купувати підлоговий котел "АОГВМ-8" по 1530 грн або парапетний, що вішають на стіну "АОГВМ-7" за 1470 грн.

Для підлогового котла потрібний димохід, а парапетний — достатньо вивести трубу на вулицю. Їх ставлять у квартирах багатоповерхівок.

Фірма-продавець демонтує старий, встановлює новий котел і гарантує три роки безкоштовного сервісного обслуговування. У Черкаській області за встановлення беруть від 700 грн. За доставку треба платити окремо.

— У господарів має бути дозвіл районного газового управління на встановлення нового котла, — каже Станіслав Маковський. — Приміщення, де він стоятиме, має відповідати вимогам техніки безпеки по висоті стелі.

Монтажники повинні мати дозвіл на роботу з газовим обладнанням, а фірма — відповідний сертифікат. Техвідділ газового управління перевіряє якість монтажу газового котла і дає дозвіл на використання.

— За виготовлення проекту на заміну котла подруга заплатила 72 гривні, — каже Уляна Марченко. — Чоловік із сусіднього села підключив котел за 500 гривень, а місцевий газівник лише перевірив якість з"єднання і дав дозвіл.

Жінка вирішила купувати котел у Черкасах, щоб менше платити за доставку. А підключити попросить місцевих фахівців.

Справність системи перевіряють раз на рік

Димохід підлогового котла має бути добре утеплений. На холодних стінках можуть утворюватися "краплі роси" (водяна пара змішана з сажею). Осідаючи на стінках димаря, ці краплини стікають у котел. Від цього він швидко ржавіє.
— Пальники котла бодай раз на рік має перевіряти фахівець, — каже 60-річний житомирянин Юрій Шевчук, спеціаліст із газового обладнання. — Він перевіряє тягу, температуру, горіння. Полум"я в котлі має бути блакитного кольору. Якщо воно стає червоним, треба чистити пальники від пилу і сажі. Бувають випадки, коли забивається запальничок. Його теж треба періодично відчищати.
При встановленні робітники зобов"язані перевірити, чи нормально подається газ. Коли паливо йде неправильно, розсікач котла може швидко перегоріти.

Зараз ви читаєте новину «Сучасний газовий котел вимикається сам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі