неділя, 13 травня 2007 17:15

Стіни ванної треба фарбувати у два шари

30-річний киянин Юрій Діденко взявся робити ремонт у ванній. Стіни там були пофарбовані масляною фарбою, а стеля побілена.

— Ремонт робили два роки тому, — розповідає Юрій. — Та вентиляція у ванній працює погано. Від гарячої води збирається пара. От стеля швидко й посіріла.

Діденко вирішив пофарбувати все — і стіни, і стелю.

— Для потолка підійдуть і наші акрилові краски "Композит" чи "Поліфарб", — каже Валерій, продавець із "Лісового" базару.

Каже, вони дешевші, ніж імпортні, а триматимуться не гірше.

— Зі стелі обов"язково треба змити побілку, а стіни заґрунтувати, — зауважує 24-річний продавець будівельного супермаркету "Олді" В"ячеслав Семененко. Він уважає, що фарба по ґрунтовці краще лягає і довше тримається.

Ґрунтовку для вологих приміщень розводять із водою і наносять в один шар. Фарбують через добу: стіни мають увібрати захисне покриття та підсохнути. За словами продавців, ґрунтовку й фарбу краще купувати однієї фірми.

Із білого можна отримати до 10 тисяч відтінків

Для ванної кімнати треба брати банку з позначкою "Для вологих приміщень". Тоді стіни можна буде мити і покриття не потріскається від вологи. Добрими вважають матеріали фірм "Капарол", "Тіккуріла", "Дюфа", "Віваколор", "Ескара". Вони триматимуться не менш як п"ять років. Дешеві фарби за два роки тьмяніють, стіни покриваються павутинкою мікротріщин.

У магазині "Олді" радять придбати матову фарбу "Акріл 20" естонської фірми "Ескара". Банки на 2,8 л за 102 грн вистачить, аби двічі пофарбувати стіни. У "Епіцентрі" пропонують іншу естонську фірму — "Вілаколор". Їхня фарба "Інтеріор" витримує температуру до + 90°С і до 10 тис. циклів миття.

Стіни ванної від сирості, особливо у старих будинках, часто покриваються пліснявою. Компанія "Поліфарб" виготовляє спеціальне протигрибкове покриття. Банка біофарби (4 л) на "Лісовому" коштує 50 грн. Літра вистачає на 4 кв. м, якщо фарбувати у два шари.

— Стіни варто покривати двічі. Товстіший шар не так стиратиметься, — каже технолог столичної фірми "Євроколор" Василь Бариловський, 45 років.

Зазначає, що другий шар наносять за півдоби.

— Щойно пофарбовані стіни бояться вологи, — веде далі чоловік. — Приймати душ можна десь за чотири дні. І то дуже обережно — щоб бризки не потрапляли на стіни.

У металевій баночці "Вілаколор" біла фарба. У магазині кажуть, що з білого можна отримати до 10 тис. відтінків. Це роблять на колорувальній машині, яка додає пасту-барвник і розмішує до потрібного кольору.



Скільки коштує вологостійка фарба


 Мережа Виробник, марка фарби   об"єм, л  Ціна, грн
 Нова лінія  Компазит "Інтер"єр-люкс"  3  46
 Епіцентр  Поліфарб "Біофарба"  4,2  46
 Олді  Ескора "Акріл 20"  2,8  102
 Епіцентр  Капарол "Сантекс 20"  2,5  117
 Олді  Тіккуріла "Луйя"  2,7  146
 Епіцентр  Віваколор "Інтеріор"  2,7  154

Зараз ви читаєте новину «Стіни ванної треба фарбувати у два шари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі