середа, 02 квітня 2008 15:51

Старі стіни утеплюють знадвору

39-річний Віталій Харченко торік утеплював помешкання. Кутова квартира у столичній хрущовці завжди була холодною. Чоловік прикріпив на стіни металеві рейки, приклеїв утеплювач, зверху поклав гіпсокартонні плити. На ремонт витратив 2 тис. грн.

— Раніше в кімнатах вище плюс 18 температура не підвищувалася, — каже Харченко. — А цього року було добре. Обігрівач вмикали тільки кілька разів і то наполовину потужності.

Однак будівельники такий спосіб вважають неефективним. Під гіпсокартоном утворюється конденсат — стіни "їсть" грибок, з"являється пліснява. Спеціалісти пропонують утеплювати багатоповерхівки зовні. Робити це комплексно.

— Для старих багатоповерхівок найкраще підходить скріплений або мокрий спосіб теплоізоляції, — розповідає Євген Карапузов, 55 років, технічний директор компанії "Хенкель-Баутехнік". — Його можна застосовувати для бетонних і цегляних будинків. На стіни клеєм кріплять утеплювач — мінеральну вату чи пінополістирол. Потім наклеюють сітку, ґрунтують і наносять шар штукатурки.

Так відновлюють старі будинки в Чернівцях. Два роки поспіль у місті діє програма "Рідний дім". Половину витрат компенсує міська влада, решту збирають люди. Згоду на роботи мають дати всі мешканці багатоповерхівки. За такою схемою торік почали утеплювати квартал із 37 будинків в Артемівську на Донеччині. Там знайшли спонсора, який допоміг закупити котельні.

— Квадратний метр таких робіт коштує близько 800 гривень, — каже Євген Карапузов. — У цю суму входить утеплення стін, даху, заміна вікон і вхідних дверей під"їзду. Стандартна п"ятиповерхівка на два під"їзди має три тисячі квадратних метрів площі. Тобто на її утеплення потрібно 2,5 мільйона гривень.

Утепленням стін старих будинків займається також виробник сухих сумішей компанія "КНАУФ". У неї є схожа програма "Тепла стіна".

Зараз ви читаєте новину «Старі стіни утеплюють знадвору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі