вівторок, 25 вересня 2007 14:39

Спінінг із карбону витримує рибину на вісім кілограмів

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Павло Іванов зі столичного ринку ”Рибалка” показує спінінг із карбону фірми ”Берклей” за 840 гривень
Павло Іванов зі столичного ринку ”Рибалка” показує спінінг із карбону фірми ”Берклей” за 840 гривень

На столичному ринку "Рибалка" біля метро Дніпро напередодні вихідних ажіотаж. Восени добре клює хижа риба: окуні, щуки, судаки. Тому рибалки переважно купують металеві приманки (блешню) та силіконові (твістери), шукають ліску та вудилища.

— Металеві спінінги, якими ловили рибу років двадцять тому — то вчорашній день,— каже 35-річний Павло Іванов, продавець рибальських снастей із 12-го павільйону ринку "Рибалка". — Тепер популярні вудилища з карбону. Це суміш пластику й смоли. Такі вудки міцні, легкі та дуже пластичні.

Вудилища з карбону продають різних виробників. На базарі можна придбати китайський спінінг за 100 грн. Однак добрі рибалки такого не купуватимуть. Вони обирають американську фірму "Берклей" і "Стекройц" або японські "Дайво" та "Шимано". Їх вважають кращими виробниками вудилищ і котушок.

Найдешевший спінінг "Шимано" можна купити за 300 грн. Хоча є й такі, що коштують більш як 6 тис. грн. Ціна залежить від якості самого карбону. Досвідчені рибалки шукають вудилища, де більше смоли, а менше пластику. Такі міцніші.

— Вудилища виготовляють для різних категорій рибалок, — пояснює продавець із ринку "Рибалка" Олег Забродський, 39 років. — Недорогі спінінги розраховані на людей, які рибалять нечасто. Наприклад, беруть вудку у відпустку раз на рік. Дорогі спінінги роблять для тих, хто на рибалці пропадає всі вихідні. Такі служитимуть довго.

Цього року з"явилися спінінги фірми "Шимано", зроблені з біофібри. Цей матеріал схожий на карбон, але ще міцніший та еластичніший.

Для риболовлі з берега варто купувати довге вудилище. Особливо якщо над водоймою багато водоростей. Для човна обирають вудилища завдовжки 1,5–2 м.

Рибалки намагаються брати кілька спінінгів різної довжини

— Бажано мати декілька спінінгів різної довжини, — каже столичний рибалка Юрій Бахмат, 21 рік. — Тоді можна рибалити і з берега, і з човна. Котушку й вудилище купують окремо. Бо в наборі — то стандарт. А окремо можна підібрати під свій зріст вудку, а під неї — котушку. Головне, щоб та не була заважкою для вудилища.

Юрій рибалить американським спінінгом "Санта Круз". Цільне вудилище завдовжки 2,6 м купував рік тому у крамниці "Рибалка" на Русанівці за 1300 грн. Поставив на нього японську котушку "Шимано".

Спінінг із 3–4 зібраних частин коштує 600–800 грн. Такі купують для риболовлі з човна. Його зручно брати в похід — уміщається в рюкзак.

— Такий спінінг називається телескопічним. Головний його недолік — ламається в місцях з"єднання трубок, — розказує столична рибалка Оксана Половенко-Портна, 41 рік. — Крім того, чим менше він має колін, тим чутливіший до риби — одразу помітно, коли клює.

Найоптимальніший варіант, за словами жінки, двоколінний спінінг. Невеликий і зручний при перевезенні. І ризик мінімальний, що вудилище зламається під вагою рибини.

Узагалі рибалки намагаються брати з собою кілька спінінгів різної довжини і з різного матеріалу. Карбоновий витримає рибу вагою до 8 кг. Важчу ловлять із металевим спінінгом на сталеву жилку.

— "Сталька" витримає навіть 25-кілограмового сома, — каже Половенко-Портна.

На хижака беруть волосінь діаметром 0,25 мм, розповідає столичний рибалка Ігор Пінчук, 48 років. Колір ліски теж має значення. Вона має бути непомітною для риби. Тепер роблять флюорокарбонові шнури, які ще називають "хамелеонами". Вони товщі, ніж волосінь, можуть витримати рибу до 12 кг. І змінюють колір, залежно від водойми. Коштують до 300 грн. Котушку ліски продають за 50–70 грн.

Найдешевша блешня коштує 15 гривень

На хижака рибалки використовують різні приманки. На "живця" спінінгом ловлять рідко, та й то з берега. В основному беруть штучні насадки. Металева блешня зовні нагадує малька, пластикові воблери схожі на знесилену рибку. Улітку ловлять на силіконові приманки — твістери. Вони коштують найдешевше — від 2 до 5 грн.
— Вартість приманки залежить від матеріалу, кількості гачків, розміру та фірми-виробника, — розповідає Олег Забродський із ринку "Рибалка". — Найдешевша блешня коштує 15 гривень. Є по 35.

Зараз ви читаєте новину «Спінінг із карбону витримує рибину на вісім кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі