середа, 15 жовтня 2008 15:43

Шиншили люблять купатися в піску

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Лариса Мельничук із Черкас тримає самку шиншили сірого окрасу. Таких найкраще спаровувати з самцями чорного кольору
Лариса Мельничук із Черкас тримає самку шиншили сірого окрасу. Таких найкраще спаровувати з самцями чорного кольору

47-річна Лариса та 51-річний Микола Мельничуки із Черкас п"ять років вирощують шиншил. На перші дві шиншилові сім"ї — два самці й чотири самки — витратили $7 тис. Це гроші, виручені від продажу трикімнатної квартири.

Подружжя живе у приватному секторі в мікрорайоні Соснівка. Біля воріт стоїть зелений вагон. Попід стінами зверху донизу він заставлений клітками із шиншилами. Біля вікна встановлено кондиціонер. Унизу стоїть пластикова діжка із кормом.

— Тут у нас маленьке господарство із двадцяти сімей, щоб показувати покупцям. Основне — в Свидівці під Черкасами, — каже Лариса Мельничук.

Вона дістає із клітки дорослу сіру шиншилу. Тварина в руках господарки сидить спокійно.

— Це мамочка, у неї зараз є діти. Оце стандартний колір. А самці в нас мають окрас чорного бархату. Бо чорні із чорними не дуже добре розмножуються. Ще бувають мармурового, бежевого відтінків, білі, "арлекіно" — чорні з білим.

Лариса Іванівна каже, шиншил купляють переважно для душі. У догляді тварини нагадують котів і собак. На їхню шерсть немає алергії.

Клітки для тварин робить Микола Мельничук. Вони з оцинкованої сітки, розміром 20х20 см. До кожної прилаштовані саморобні напувальниці. У кожній клітці є довгий прямокутний ящик із круглим отвором із дверцятами.

— Це купальниця з піском. Свіжий пісок насипаю раз на місяць, — жінка відриває в одній дверцята, шиншила швидко залазить усередину. — Бачите, купається. Я рукою постукаю по верху, й шиншила виходить. Відійдіть, бо буде струшувати шерсть, пісок розлітатиметься. Шиншили люблять купатися. Пісок вбирає жир і вологу.

Лариса Мельничук розповідає, що статева зрілість у самки настає в півроку. Вагітність триває чотири місяці.

Зверху над чотирма відділами спільним коридором бігає самець шиншили. Він може вільно заходити до кожної самки.

Сім"ю з кліткою продаємо за 600 доларів

— У дні, коли самочка народжує, самець ходить до неї гуляти. Після родів закриваю їх на 3–4 дні. Потім його відселяю. До речі, шиншили гнізд не роблять, народжують на піддоні. Це стається зазвичай десь із шостої до дев"ятої ранку. Під час родів можна дати шматочок яблука.

За хороших умов утримання самка шиншили народжує чотири рази на рік. Молода самка — одного або двох малюків, доросла — 4–6. За сім тижнів вони стають самостійними. Живуть шиншили до 20 років.

— У мене є самочки, що до дванадцяти в рік народжують. Але я людям кажу, що розраховуйте на четверо, а як більше буде, то слава Богу.

На кожній клітці є напис, коли народилася тварина. Мельничуки ретельно відслідковують родовід тварини.

— До третього покоління не можна схрещувати. Як продаю, у журналі фіксую, кому з якого покоління. Із покупцями стаємо як родичі — якщо якісь питання виникають, ми консультуємо. Сім"ю із кліткою продаємо за 600 доларів. На перші дні даємо корм.

Шиншил годують листям яблуні, груші, малини, ожини, сосни, дуба. Узимку дають гілки. Можна заготовити віники із цих дерев.

— Хоч і даємо корм, але вітамінізувати все одно треба. Раніше годували шиншил німецькими комбікормами, зараз перейшли на свій. Виходить у кілька разів дешевше.

Набирає в пригорщу із пластикової діжки суміш кукурудзи, пшениці, ячменю, соняшникового насіння, висівок.

— Рецептуру суміші я даю при покупці. Один день на тиждень кладу в годівнички пару родзинок. Хлопчикам даю з руки. Ще шиншили полюбляють шипшину, глід, сушені яблука й абрикоси. Груша кріпить, то даю, але не часто.

У клітках жінка прибирає щосуботи.

— Міняю стружку, витираю клітки розчином води та "Доместосу". Наливаю свіжу воду. У жарку погоду включаю кондиціонер. Бажано витримувати температуру 16–20 градусів.

Хутро шиншил міцне, водночас м"яке й тепле. Шуба із шиншил коштує від 15 до 150 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Шиншили люблять купатися в піску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі