неділя, 22 липня 2007 17:44

Силіконовий шланг для душу витримує до тисячі згинань

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Менеджер фірми ”Технопласт” Дмитро Мозговий показує змішувач польської фірми ”Арматура”, прикрашений бурштином. У магазинах він коштує близько 700 гривень
Менеджер фірми ”Технопласт” Дмитро Мозговий показує змішувач польської фірми ”Арматура”, прикрашений бурштином. У магазинах він коштує близько 700 гривень

31-річна Анна Грищенко з Вишгорода, що під Києвом, купила квартиру позаторік. Одразу довелося міняти змішувач у ванній.

— Гаряча вода не відкривалася, переключити на душ узагалі не можна було, — розповідає Анна. — Хромований змішувач із насадкою для душу купила на столичному базарі "Юність" за 80 гривень. Продавець переконував, що це сантехніка іспанської фірми.

Він попередив, що кран зроблено за євростандартом. Якщо в квартирі стоять ще радянські труби, їх доведеться міняти. Кран не підійде за розміром.

Труби у квартирі виявилися нові. Їх замінили попередні господарі. Та проблеми виникли з душовим шлангом. Через півроку металеве покриття  розтяглося і порізало шлаг у місці з"єднання зі змішувачем.

— Такі проблеми часто трапляються з душовими системами за 40–60 гривень, — каже 34-річний Дмитро Мозговий,  менеджер фірми "Технопласт", яка продає сантехніку. — Найчастіше їх роблять у Китаї. У якісної душової системи краї металевої спіралі мають бути добре загнуті і не мати гострих ребер. Тоді при згинанні метал не попсує шланг.

Якість душової системи на базарі визначити непросто. Професіонали не одразу помічають підробку. Проблеми виникають за кілька місяців. Навіть коли шланг цілий, люди скаржаться на запах гуми у душових системах китайського виробництва. Єдиний очевидний критерій якості — ціна.

— Кустарну сантехніку на базарі часто продають в упаковці відомої фірми, — пояснює Мозговий. — Я бачив шланги для душу, запаковані в целофановий пакет з логотипами польської фірми "Арматура". На базарі їх продають по 30 гривень. А фірмовий такий шланг коштує від 70 гривень.

Сіточка
з пластику затримує частинки бруду

У великих будівельних гіпермаркетах теж продають китайські шланги для душу по 20 грн. Але у разі проблем його поміняють на новий. Хоча продавці рекомендують не економити, а купувати сантехніку авторитетних виробників "Хансґроє", "Ґроє", "Босіні". Вона коштує від 80 грн, але служитиме довше.

— Тепер роблять душові системи, шланги яких не мають металевої оболонки, — розповідає продавець будівельного гіпермаркету "Епіцентр" Олександр Черній, 25 років. — Вони зроблені з хромолюксу — еластичного матеріалу, схожого на силікон. Він витримує до тисячі згинань.

Між гумовим шлангом і оболонкою з хромолюксу для міцності вставлена шовкова нитка. У місці кріплення до лійки на шлангу є сіточка з пластику. Вона затримує частинки бруду, які потрапляють у воду.

У "Епіцентрі" найдешевший шланг із хромолюксу італійської фірми "Босіні" коштує 74 грн. Разом зі шлангом для душу дають змінну прокладку. Її доведеться міняти десь через рік, кажуть продавці.

Шланги з латуні фірм "Босіні" і "Ґроє" у "Епіцентрі" коштують близько 150 грн. Анна взяла "Босіні". Шланг продавали без лійки. Продавець пояснив, що всі системи мають стандартне з"єднання із змішувачем і лійкою. Тож якщо стара лійка влаштовує, її можна залишити.


"Розумний" змішувач можна поставити тільки у новій квартирі


Кілька років тому польська фірма "Арматура" почала робити для ванни змішувачі, прикрашені бурштином. Великий бурштиновий камінь ставлять над перемикачем крана. Фіксатор душу в цьому крані зроблений з позолотою. Такий змішувач коштує близько 700 грн.

— Перемикач душу в цьому змішувачі має хороший фіксатор, — каже Дмитро Мозговий, менеджер фірми "Технопласт", яка представляє в Києві польську продукцію. — Переключити систему на душ можна навіть при вимкненому крані. У дешевих змішувачів фіксатор перемикається, тільки коли тече вода.

Шланг душу під"єднується знизу, під носиком крана. Але душову систему продають окремо. Так роблять більшість європейських виробників. Щоб покупець міг підібрати душ, який йому до вподоби.

— Новинка сантехніки "Арматура" — термостатичний змішувач, — розповідає Мозговий. — Він регулює температуру води. Температуру виставляють на гарячій ручці змішувача.

Термостатичний змішувач коштує близько 1500 грн. Але він підійде тільки для нових будинків. Бо зроблений так, що кран гарячої води має бути праворуч. У старих будинках труба гарячої води розташована зліва.


Скільки коштує шланг для душу
 Виробник  Матеріал оболонки  Довжина, см  Ціна, грн  Мережа
 Розі-фінорі  метал  175  18,5  Епіцентр
 Космос  метал  150  21  Олді
 Комет  метал  170  26  Епіцентр
 Емеві  метал  150  28  Олді
 Босіні  хромолюкс  150  74  Епіцентр
 Хансґроє  хромолюкс  160  84,5  Епіцентр
 ґроє  метал  150  138  Епіцентр
 Босіні  метал  150  140  Епіцентр


Зараз ви читаєте новину «Силіконовий шланг для душу витримує до тисячі згинань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі