середа, 30 травня 2007 19:03

Сигналізацію ставлять на один місяць

51-річний київський підприємець Сергій Овдієнко в липні збирається з родиною їхати на відпочинок до кримського Гурзуфа. Завжди на час відпустки він просив наглянути за квартирою 60-річну сусідку Олену Василівну. Вона поливала квіти, виймала зі скриньки пошту. І щовечора вмикала світло в кімнатах: щоб складалося враження, що господарі вдома. Але цього року сусіди теж зібралися на відпочинок у липні.

— Консьєржки у будинку немає, — каже Овдієнко, — а цифровий замок на дверях у під"їзд легко відкрити. Я вже думав поставити замок із ключем-шифром. Він коштує не менш ніж 400 гривень. Та кажуть, злочинці і їх відмикають.

Володимир, молодший брат Овдієнка, кілька років тому поставив у квартирі сигналізацію з підключенням до пульту Державної служби охорони. Каже, це надійніше за найсучасніші замки. Квартира охороняється з усіх боків, а не тільки вхідні двері.

— Охоронна сигналізація вважається найкращим захистом квартири, — розповідає Сергій Колосовський, 34 роки. Він працює заступником начальника управління технічної служби Департаменту державної служби охорони МВС. — Цього року в нас з"явилася нова послуга: з охоронною службою можна укласти угоду на місяць — "термінова охорона". Людина орендує обладнання на час відпустки, а потім повертає.

У кожному районному відділенні ДСО є кілька комплектів "швидкої" сигналізації. Вона легко встановлюється — не треба колупати дірок під спеціальні кріплення. Датчики ліплять скотчем до будь-якої поверхні або ставлять на кронштейни.

За охоронну систему платять 90 гривень на місяць

Перед установленням сигналізації на квартиру приїжджає інженер охоронної фірми. Оглядає кімнати і радить, скільки треба датчиків. На перших двох і останньому поверхах крім датчиків на відкриття вхідних дверей установлюють на рух та розбиття скла.

За обслуговування системи на пульті ДСО у столиці платять 90 грн на місяць. Плюс від 650 до 1560 грн коштує обладнання. А на короткий термін техніку беруть в оренду. За угоду на місяць доведеться заплатити 400–500 грн.

— Сигналізацію підключають через стаціонарний телефон. Але можна використовувати бездротовий зв"язок — радіо або GSM, — пояснює Колосовський. — Як швидко тривожне повідомлення надійде по GSM-зв"язку, залежить від операторів. У святкові й вихідні дні, коли мережі перевантажені, сигнал іде довше. Сигналізацію на місяць-два ставлять тільки на лінії радіо- та GSM-зв"язку, щоб не тягнути додаткових дротів.

Хоч найнадійнішою охороною квартири вважається система через телефонний дріт. Вона спрацьовує, навіть коли дріт перерізають. За 5 хв. там буде наряд ДСО.

Послугу на короткий час надає і приватна охоронна фірма "Левіт" (має 5 філіалів і центральний офіс у Дніпропетровську). В оренду дають передавач, а датчики треба купити. Усе разом це коштуватиме 1,2–2 тис. грн. Абонплата за місяць — близько 200 грн.

— Буває так, що квартиру підключають на пульт охоронної фірми тільки на час відпустки. А потім використовують сигналізацію в автономному режимі, — каже директор київського філіалу "Левіт" Олексій Рожановський, 28 років. — Ми забираємо тільки орендований передавач, а куплені датчики сигналізації залишаються в клієнта. Система починає "улюлюкати", коли відкриваються вхідні двері. Цей сигнал нікуди не передається. Але його можуть почути сусіди і злякатися крадії.

Сергій Овдієнко хоче надовго поставити сигналізацію Держслужби охорони за найдешевшим пакетом "Економ". За встановлення планує віддати 650 грн і потім платити 90 грн щомісяця. Каже, це краще, ніж орендувати на місяць.





Найчастіше грабують перші й останні поверхи



Улітку стається найбільше квартирних крадіжок, кажуть у МВС. Із початку травня в Києві їх зареєстровано 350. Злочинці користуються тим, що люди їдуть на кілька тижнів у відпустки.
— Найчастіше обкрадають квартири на першому і останньому поверхах, — зазначає начальник прес-служби ГУ МВС у м. Києві Володимир Поліщук, 43 роки. — Злодії залазять через вікна. Незалежно від поверху, крадії найчастіше переламують серцевину циліндричних замків.

Датчики реагують на котів

У квартирах, де живуть тварини, спеціалісти радять ставити датчики руху, які не реагують на істоту вагою до 40 кг. Про домашніх улюбленців треба попередити компанію. У охоронних фірмах кажуть, що найчастіше сигналізація реагує на котів. Датчики руху блимають і цим приваблюють тварин. Коли кіт дістає прилад лапою, вмикається сигнал.
— І за птахами треба слідкувати. Щоб клітка була міцно замкнена, — каже Сергій Колосовський з Державної служби охорони. — Один наш клієнт поїхав у відпустку, а великого папугу залишив на сусідів. Птах відкрив клітку і літав по квартирі. Спрацювала сигналізація. Наряд охоронної служби разом із сусідкою півгодини ловили птаха.

Зараз ви читаєте новину «Сигналізацію ставлять на один місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі