понеділок, 26 листопада 2007 17:07

Сергій Демчук встановив унітаз самотужки

30-річний киянин Сергій Демчук зробив ремонт у двокімнатній квартирі на Дарниці. Він поміняв старі металеві труби на пластикові й поставив новий унітаз.

— Моєму унітазу було понад 30 років, — каже Сергій. — Як поставили його будівельники, коли здавали будинок, так відтоді і стояв.

Демчук шукав недорогий санвузол із навісним кнопковим бачком, бо його бачок мав бокову ручку, а зливний механізм постійно ламався. Новий унітаз чоловік придбав у "Епіцентрі" на Позняках. Поряд із дорогими французькими санвузлами, які коштують близько тисячі гривень, удвічі дешевші вітчизняні "Колібрі" та польські "Коло".

— За якістю зливна система в них не гірша, ніж у дорогих французьких, — пояснює продавець відділу сантехніки Євген Фарина, 25 років.

Польські "Коло" коштують 400 грн. Але продавець попередив, що при їх встановленні в підлозі доведеться робити дірки для кріплення. Тому порадив Сергієві купити дюбеля та шурупи, що кріплять унітаз до долівки. А також сантехнічний герметик — щоб заізолювати місця з"єднання із трубами.

Перехідний металевий шланг до зливної системи коштував 13 грн, ще три Демчук заплатив за набір кріплень: два довгих шурупи діаметром 8 мм, пластикові шайбочки й металеві ковпачки. Для доставки унітазу та пластикових каналізаційних труб замовили автівку у транспортному відділі гіпермаркету.

— Ми спершу звернулися на фірму, яка займається встановленням сантехніки, — розповідає Сергій. – Там порахували, скільки це коштуватиме. Лише за унітаз нам треба було б заплатити 400 гривень — це з викликом їхнього сантехніка. А якщо міняти труби, довелося б віддати понад тисячу.

Аби зняти старий унітаз, витратили півдня

Демчук придбав сантехніку всередині жовтня, саме перед опалювальним сезоном. Тоді багато киян замінювали труби та батареї. У фірмі пообіцяли, що їхні спеціалісти зможуть прийти не раніше наступного тижня. У майстрів із ЖЕКу теж було багато роботи. Якщо труби у квартирі не течуть, треба чекати кілька тижнів.

Сергій вирішив встановлювати унітаз своїми силами. Торік його однокласник Кирило Матвієнко міняв удома сантехніку, зокрема встановлював новий унітаз. Пообіцяв допомогти.

Спочатку чоловіки замінили чавунні стічні труби на пластикові. Аби зняти старий унітаз, витратили півдня. Шурупи, на яких він тримався, були дуже міцно закручені. Ще й заіржавіли.

— Спершу виставили унітаз так, щоб його вихід збігався з каналізаційною трубою й не було перекосу, — розповідає Сергій Демчук.

Отвори в підлозі для болтів однокласникам довелося робити нові, як і попереджав продавець. Сучасні системи за розмірами вужчі, ніж старі унітази. Кирило знав про таку проблему — узяв перфоратора, щоб зробити дірки в бетонній підлозі.

Чоловіки під"єднали вихідний отвір унітазу до каналізаційної труби. Позначили місця кріплення, зробили отвори та  прикрутили санвузол. Місця з"єднання труб залили герметиком.

— Унітаз на долівці ми з Кирилом закріпили швиденько, хвилин за 10, — згадує Сергій Демчук.— Хоча закручували шурупи поволі, щоб не пошкодити керамічний корпус. Шурупи змазали машинним маслом, щоб не поіржавіли.

Від водопровідної труби до зливної системи прикрутили металевого шланга. Місця з"єднань теж залили герметиком. На новий унітаз із доставкою Демчук витратив близько 500 грн.

У кришку вбудований МР3-плеєр

Японський виробник сантехніки компанія "Тото" розробила автоматичний унітаз-біде. При наближенні людини він піднімає кришку. Потім прилад сам зливає воду й закриває кришку. Колись ця компанія зробила унітаз із сидінням, що підігрівається. Вбудувала в унітаз МР3-плеєр. Аби слухати музику, потрібно вставити USB-картку із записами в слот на кришці. В Японії ця модель коштує майже дві тисячі доларів.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Демчук встановив унітаз самотужки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі