неділя, 06 травня 2007 16:40

Розсувні двері вивільняють місце в коридорі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Директор магазину ”ХДМ-Україна” Євген Сопьянік показує найновішу модель дверей фірми ”Марлей”. Двері сріблястого кольору називаються ”Нова генерація” і коштують 1100 гривень
Директор магазину ”ХДМ-Україна” Євген Сопьянік показує найновішу модель дверей фірми ”Марлей”. Двері сріблястого кольору називаються ”Нова генерація” і коштують 1100 гривень

У вузькій прихожій буває непросто поставити хоч якісь меблі. Ще складніше, коли двері кімнати відчиняються у коридор. Іноді їх перевішують. Але тоді крадеться простір у кімнаті. При такому плануванні зручно поставити систему розсувних дверей, як у купе залізничного вагона.

43-річний киянин Олексій Розсохін 17 років тому поставив розсувні двері у двокімнатній квартирі на Подолі.

— Коридор у нас невеликий, — розповідає Олексій. — Коли поставили столик із трюмо, двері перестали нормально відкриватися.

Систему розсувних дверей Розсохін побачив у батьків свого однокурсника Сергія. Згори стоїть металева рейка, по ній двері їздять на роликах. Ще одне коліщатко-ролик стоїть знизу. Запобіжники з обох боків рейки не дають дверям зіскочити.

66-річний Іван Кузьмович, батько Сергія, — професійний столяр. Зробив і поставив систему розсувних дверей сам. Каже, головне — правильно розрахувати вагу дверей і підібрати міцну рейку.

Розсохін теж узявся. Найважче було відшукати каретку з роликами, по яких мають їздити двері. Матеріали купував у господарчому універсамі "Киянка". Тоді це був найбільший господарський магазин столиці. Фурнітуру докуповував у Центральному меблевому магазині.

Набір для важких дверей витримує 85 кілограмів

Систему встановив за день. Залишив "рідні" дерев"яні двері. Вони важили кілограмів 25. Усередині лиштви продовбав канавку під ролик.

— Зараз із такими дверима ніякого клопоту, — каже Олексій. — У будівельних магазинах можна купити готовий набір. Ще й дають детальну схему, як його встановити. Пропонують підвісні двері з одним профілем (одна рейка вгорі) або двома (згори і внизу).

Найдешевша розсувна система у столичних будівельних магазинах коштує 131 грн. Вона розрахована на двері вагою 30 кг. У стандартний набір входять направляюча рейка, захват для кріплення дверей, каретка з роликами і запобіжники.

— Двері з ДСП краще кріпити на одну, верхню рейку, — радить продавець будівельного гіпермаркету "Епіцентр" Микола. — Бо на двох профілях полотно вигинається. Для ДСП добре брати систему польської фірми "WIM". Комплект для дверей до 50 кілограмів коштує 117 гривень. Без направляючих рейок — 101 гривню.

Набір для важких дверей витримує вагу до 85 кг. Увесь комплект "WIM" у "Епіцентрі" коштує 225 грн. У "Новій лінії" таку саму систему продають на 35 грн дорожче.

— Треба викруткою добре відрегулювати каретку, щоб вона вільно їздила по рейці, — ділиться досвідом Олексій Розсохін. — І рівно виставити двері, аби не було перекосу.

Полотно із пластику складається "гармошкою"

Німецька фірма "Марлей" дає 10 років гарантії на розсувну систему. Їхні двері зроблені з невеликих пластин, які складаються "гармошкою". Важать близько 10 кг. Полотно розміром, як стандартні двері, можна подовжити до 4,5 м і зробити до 2,6 м заввишки.
— Двері "Марлей" продаються разом із розсувною системою, — розповідає 33-річний Євген Сопьянік, директор магазину компанії "ХДМ-Україна", яка продає вироби фірми "Марлей". — У комплекті є детальна інструкція з їх установлення.
У крамниці можна вибрати колір дверей — під бук, дуб, білий ясен, розповіла менеджер "ХДМ-Україна" Ірина Горбаченко. На деяких моделях роблять вставки-віконця під скло. Пластик можна протирати будь-якими миючими засобами.
У магазині "ХДМ-Україна" такі двері коштують 350-1100 грн.

Німці ставлять двері у вигляді півкола

Безпорогові розсувні системи пропонує німецька фірма "Гессе". Вони розраховані на важкі двері, але їздять майже беззвучно. Кріпляться тільки вгорі.
Крім звичайних прямих, є розсувні системи для дверей у вигляді півкола.
— Найдешевші соснові двері з механізмом "Гессе" коштують близько двох тисяч гривень, — каже директор компанії "Дверіком" Дмитро Носков, 35 років. — Округлі дорожчі. Їх підбирають під конкретну оселю. До замовника виїжджає наш замірник. Ціна вираховується після замірів.

Зараз ви читаєте новину «Розсувні двері вивільняють місце в коридорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі