неділя, 19 серпня 2007 15:14

Ремонтників наймають за рекомендаціями

31-річний киянин Сергій Домніков навесні цього року розпочав ремонт у трикімнатній квартирі на Райдужному. Вирішив розширити ванну кімнату, щоб поставити пральну машину. Дві гіпсові стіни між ванною-туалетом-кухнею треба було знести і вибудувати цегляні. Ванна мала стати більшою за рахунок кухні й туалету. Ще чоловік хотів покласти плитку й замінити труби.

— Найняли будівельників, — розповідає Сергій Домніков. — Плиточника порадила однокласниця Євгенії, моєї дружини. Майстер торік робив у неї ремонт. А муляра й сантехніка шукали за оголошеннями в газетах і через Інтернет.

Домнікови з"ясували, що за невеликі перепланування бригади ремонтників беруться неохоче. Кажуть, мороки багато, а заробіток невеликий. 30-річного муляра Сергія родина знайшли через Інтернет. За дві цегляні стінки він узяв $250. Розплатилися, коли закінчив роботу. Завдатку не давали — боялися, що ремонтник утече, не зробивши обіцяного.

— Фактично роботи там було на три дні, — каже Домніков. — Але він працював близько місяця: покладе шматок стіни і на тиждень зникає. Видно, робив ремонт ще в когось.

Стіни майстер не штукатурив. Господар поклеїв на них листи з гіпсокартону й пофарбував.

Люди, які працюють на совість, без роботи не сидять

Кахель на стіни й підлогу у ванній плиточник поклав за кілька днів. Домнікови почали шукати сантехніка. Минуло кілька тижнів, та справа не рухалася. У знайомих не було хорошого майстра.

— Сантехніка знайшли за оголошенням у газеті "Авізо", — розповідає Сергій. — Спершу здалося, що чоловік добре знає свою справу. Казав, що працює близько 20 років. Йому треба було замінити поржавілі труби у ванній і туалеті на пластикові. 40-річний Юрій прововтузився з трубами два дні. Коли все змонтував, виявилося, що в кранах немає холодної води — лише гаряча. Добре, що Женя була вдома. Наполягла, щоб переробив. Угоди ж із ним не укладали, понадіялися на порядність.

Домнікови збираються робити ремонт у коридорі, кухні та туалеті. Кажуть, найматимуть майстрів лише за рекомендаціями знайомих — так надійніше. Обов"язково укладатимуть договір.

У ремонтних фірмах радять наймати будівельну бригаду, де кожен майстер — муляр, лицювальник, маляр, сантехнік, столяр — виконує лише свою ділянку роботи. Кваліфікованих універсальних фахівців, які роблять усе, не буває.

Найкраще довірити ремонт людям, яких вам рекомендували, кажуть у будівельній фірмі "Конкор". Якщо звертаєтеся до компанії й ніхто зі знайомих не знає про її діяльність, розпитайте про кваліфікацію майстрів та про об"єкти, з якими вони мали справу.

— Звертайте увагу на інструмент, з яким працюють будівельники, — радить керівник відділу по роботі з клієнтами столичної будівельної фірми "Макробуд" Михайло Балан, 25 років. — Якщо у них рівень чи рулетка з похибкою в п"ять міліметрів, таким буде і результат.

Про авторитетність свідчить і завантаженість будівельної бригади. Люди, які працюють на совість, без роботи не сидять. Із моменту замовлення до початку робіт чекатимете кілька тижнів.

— Рівень кваліфікації будівельників можна побачити практично одразу. Треба поспостерігати, як вони працюють, — каже директор київської будівельної компанії "Інтербудсервіс" Вадим Малишко, 40 років. — Якщо ви не дуже знаєтеся на будівельних роботах, попросіть, аби першого дня у квартирі побув хтось із досвідчених знайомих.

На малярні роботи дають рік гарантії

— На роботи дають різну гарантію, — каже директор фірми "Інтербудсервіс" Вадим Малишко. — Найменший термін гарантії на малярні роботи — рік. Фарба може потріскатися чи вигоріти. На електрику, сантехнічні роботи, наливні долівки дають гарантію до п"яти років.
Якщо будівельники беруться зробити ремонт за надто низьку ціну, це має насторожити. Так діють некваліфіковані спеціалісти. У столиці вартість 1 кв. м комплексного ремонту (штукатурка, облицювання, за потреби — вирівнювання стін чи підлоги, шпалери тощо) з матеріалами коштує від $300. Не варто довіряти майстрам, які обіцяють відремонтувати квартиру за 2–3 місяці, радить керівник "Інтербудсервісу". Якісний ремонт триває 6–8 місяців.

Зараз ви читаєте новину «Ремонтників наймають за рекомендаціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі