пʼятниця, 11 лютого 2011 06:30

Приправи швидко втрачають аромат у теплому приміщенні

Автор: фото з сайта www.novate.ru
  Набір для спецій із трьох паличок корейського дизайнера Артура Сіна
Набір для спецій із трьох паличок корейського дизайнера Артура Сіна

На одному зі столичних ринків 54-річна Валентина Манчура продає посуд для спецій і круп. Найдорожчі набори зі скляних банок коштують понад 300 грн. Найдешевші пластикові контейнери по 20 грн. У них тримають крупи.

Для приготування спецій продавець пропонує купувати керамічні або дерев'яні ступки з товкачами. Каже, мармурові за 220 грн мало хто бере.

— Ніколи не купую готових спецій. Усе сама перемелюю. Тоді відчувається справжній смак і аромат прянощів. Мала ступку дерев'яну, але вона була не дуже міцна. Добре перетирався в ній хіба що розпарений мак. То я тепер мраморну собі взяла. Вона довговічна й міцна. Перетираю часник, різний перець, горіхи.

Валентина Манчура зберігає крупи у пластикових контейнерах.

— Є багато керамічних банок із кришкою на залізній защіпці. Вони гарно виглядають і добре зберігають продукт. Але самі по собі невеликі, багато крупи не вмістять. Усе одно доведеться десь зберігати решту кілограмової упаковки пшона, гречки чи гороху. Та й важкі ці банки, не на кожну полицю поставиш. Але люди купують, я примовляю. Як для краси, то варіант гарний.

У борошні, крупах і сушених плодах при неправильному зберіганні розмножуються жучки, утворюються грудки з павутинням.

— Треба добре просіяти продукт. Сильно заражений краще викинути. Але гречка тепер така дорога, що рятують її до останнього. Покладіть крупу в морозилку на кілька днів. Потім переберіть від мертвих личинок. Місця, де зберігаєте крупи, протріть розчином оцту. Перекладіть у посудину, щільно закрийте. На дно вкиньте два-три зубчики почищеного часнику. Якщо зберігаєте в полотняних мішечках, спершу їх протягом 15 хвилин прокип'ятіть у солоному розчині та просушіть, не віджимаючи.

Щільно закриті банки слід ставити в сухе і темне місце. Цукор не варто тримати поряд із сильно пахучими продуктами — він швидко вбирає запах. Добре кинути в цукор і сіль кілька зерен рису для всмоктування вологи. Чай і каву бажано зберігати в порцеляні.

Приправи тримають у прохолодному місці. У теплому — випаровується аромат ефірних олій, а на світлі приправи втрачають колір. Усі прянощі мають лежати в окремих посудинах, щільно закриті пробковими кришками. Брати їх потрібно сухими руками або ложкою.

— Для спецій добре купувати невеликі баночки із кришками. Бо їх довго тримати не варто. Із часом смак і цінні властивості втрачаються. Навіть герметично запаковані можуть зберігатися не довше року, а мелені — не більш як шість місяців. Пересипайте в банки одразу, якщо купуєте в пакетиках. Важливо тримати спеції подалі від плити, щоб вони не вбирали пару.

Продавець каже, часто питають посуд для петрушки, кропу, селери. Пропонує керамічні банки.

— Якщо хочете мати свіжу зелень, пересипте її сухим піском, загорніть у поліетиленовий пакет і поставте в темне прохолодне місце. Стоятиме до чотирьох місяців. Або ще можна зелень порізати, змішати з сіллю і поставити в холодильник. Не псується два-три місяці. Також зелень довше буде свіжою, якщо завернути її в пергамент, змочений у холодній воді. Покласти в холодильник.

Чорний і білий перець жінка радить вибирати грубо мелений. Такий довше зберігає аромат. Використати його варто впродовж шести місяців після відкриття банки.

— Але краще купувати перець горошком і молоти перед додаванням до страви. Так само, як коріандр. Інакше він не зберігає запах, тому купуйте цілим. Корицю подрібнену можете тримати у скляній банці півроку, далі вона не матиме аромату. Мелений імбир із часом починає неприємно пахнути. Добре зберігається подрібнена куркума, її можна використовувати аж до закінчення терміну придатності.

Молоти спеції можна в найпростішій кавомолці. У Валентини Манчури такі коштують від 124 грн.

Зараз ви читаєте новину «Приправи швидко втрачають аромат у теплому приміщенні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі