вівторок, 24 червня 2008 15:39

Потужного вентилятора вистачить для ванної та туалету

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Якщо будинкові системи провітрювання забруднені, виходи вентилятора виводять на вулицю. Продавець ринку Лісовий Арсен Гапоненко показує вивідний пластиковий короб вентилятора. Його можна заховати в ніші підвісної стелі, зовні буде видно лише решітку
Якщо будинкові системи провітрювання забруднені, виходи вентилятора виводять на вулицю. Продавець ринку Лісовий Арсен Гапоненко показує вивідний пластиковий короб вентилятора. Його можна заховати в ніші підвісної стелі, зовні буде видно лише решітку

Киянин Михайло Андрєєв, 41 рік, установив позаторік у ванній кімнаті вентилятор. Чоловік живе у п"ятиповерховій хрущовці на столичному масиві Воскресенка. Будинок звели понад 40 років тому, вентиляційна система в ньому погана. Від надлишку пари стіни почали сиріти.

— Коли робив ремонт, майстри порадили встановити у ванній кімнаті електричний вентилятор, — згадує Михайло. — Він нагнітатиме свіже повітря, пара не застоюватиметься.

Андрєєв вибирав фарбу для ремонту в будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на столичній вулиці Братиславській. Заразом вирішив придивитися вентилятор. Шукав такий, щоб його можна було одночасно використовувати для провітрювання ванної кімнати й туалету, вони у квартирі поряд.

Найдешевший вентилятор вітчизняної фірми "Домовент" у магазині коштував 30 грн. Але продавець відділу електротоварів порадив не купувати його. Пояснив, що вентилятор дуже шумить.

— Прилад фірми "Блауберг" у цьому плані кращий, — каже продавець "Епіцентру" Андрій. — Його пропелер кріпиться до двигуна через шарикопідшипникову систему. Вона складається з двох кілець, між якими металеві кульки. Такий вентилятор під час роботи майже не шумить.

У "Епіцентрі" вентилятори "Блауберг" коштують від 200 грн. Режим роботи вентилятора можна програмувати таймером, прилад підключити до вимикача. Вентилятор працюватиме за кілька хвилин по тому, щойно вимкнути світло.

Вентилятор із можливістю програмування Михайлові сподобався. Але чоловік вирішив пошукати дешевшу систему кондиціонування на Лісовому базарі, який ще називають "Юність". Він розташований поряд із "Епіцентром".

Вентилятор працюватиме, щойно вимкнути світло

— Найперше потрібно звертати увагу на потужність вентилятора, — радить 42-річний Арсен Гапоненко, продавець вентиляційних систем зі столичного базару Лісовий. — Малопотужний вентилятор не встигатиме оновлювати повітря, і у ванній все одно буде багато пари.

Щоб розрахувати потужність вентилятора, по долівці вимірюють площу кімнати й множать цю цифру на висоту стелі. Отриманий добуток треба помножити на частоту обміну повітря впродовж години. Залежно від того, де стоятиме вентилятор, для кожної кімнати вона своя. Для ванної кімнати на добу потрібен 6-разовий обмін повітря, туалету — 8-разовий а для кухні — 10-разовий. Якщо вентилятор стоїть у ванній кімнаті, де високий рівень вологості, він повинен мати реле вологості — гідростат. Прилад увімкнеться автоматично, щойно рівень вологості стане вищим від запрограмованого.

— Якщо ванна й туалет розташовані поряд, купувати два вентилятори немає необхідності, — каже Гапоненко. — Щоб забезпечити вентиляцію обох кімнат, достатньо взяти один потужний.

Прилад з"єднується з вентиляційною шахтою будинку за допомогою пласких пластикових труб — коробів. Якщо вентилятор використовують для провітрювання ванни й туалету, на віддушинах між кімнатами ставлять пластикові решітки з можливістю регулювати величину отворів. Якщо потік надто сильний, щілини зменшують.

— У старих будинках вентиляційні шахти бувають дуже забиті, тому не забезпечують притік свіжого повітря, — розповідає Арсен Гапоненко. — У такому разі краще брати повітря для вентилювання безпосередньо з вулиці, провівши свою вентиляційну систему.

Під час ремонту Михайло об"єднав туалет і ванну. Для такої кімнати площею 4 кв. м Гапоненко порадив купити польський вентилятор "Доспел" за 80 грн. Його 80-ватної потужності вистачить, щоб забезпечити нормальний обмін повітря у ванній і туалеті. Іспанський "Солер Палау" вважають кращим, але він дорожчий на 150 грн.

Нові двері у ванну кімнату продавець порадив купувати з пластиковими вентиляційними віддушинами. Вони забезпечуватимуть доступ повітря в кімнату для нормальної роботи вентилятора.

Зараз ви читаєте новину «Потужного вентилятора вистачить для ванної та туалету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі